• Lumea in Stiri

Renovarea Acropolei din Atena starneste controverse


Proiectul de renovare a Acropolei, celebra stâncă sacră a Atenei, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, s-a confruntat cu numeroase critici, guvernul grec fiind acuzat că a deteriorat, defapt, patrimoniul nepreţuit.
Obiectul principal al nemulţumirilor este noua pasarelă de beton inaugurată în decembrie, prezentată drept necesară pentru a primi milioane de vizitatori în fiecare an, inclusiv persoane cu mobilitate redusă.


Arhitectul Tasos Tanoulas, fost membru al echipei de restaurare a Acropolei, a calificat noua rampă drept 'sufocantă' pentru monumentul din secolul al V-lea î.Hr., în timp ce liderul opoziţiei, Alexis Tsipras, a vorbit despre 'rele tratamente' suferite de cel mai faimos sit arheologic al Greciei.Contestatarii lucrărilor de renovare, finalizate în urmă cu un an, susţin că acestea au fost realizate fără precauţii pentru protejarea monumentului.Ministerul Culturii a anunţat săptămâna aceasta noi dispozitive pe Acropolă pentru vizitatorii cu dizabilităţi. Panouri în braille vor fi instalate pentru vizitatorii cu deficienţe de vedere, alături de balustrade şi de indicatoare de avertizare pentru pante, pentru cei cu mobilitate redusă.Renovarea Acropolei, care a costat circa 1,5 miliarde de euro şi include iluminarea nocturnă a monumentului şi instalarea unui lift pentru persoanele cu dizabilităţi, a fost finanţată de Fundaţia privată Onassis.
În calitate de semnatară a Convenţiei Patrimoniului Mondial UNESCO, Grecia trebuie să prevină organizaţia 'înainte de a lua orice decizie care ar fi dificil de inversat' cu privire la Acropolă, însă potrivit ministrului Culturii, nu există nicio obligaţie de a informa UNESCO cu privire la aceste schimbări 'minore' şi 'complet reversibile'.


Pentru autorităţi, renovarea a fost necesară deoarece drumurile din jurul Acropolei, concepute în urmă cu 50 de ani şi reamenajate ultima dată în 2012, au provocat sute de accidente în fiecare an.

21 views0 comments