• Lumea in Stiri

Reportaj BBC despre Proiectul Herculane


Un grup de studenţi şi tineri arhitecţi încearcă să dea viaţă oraşului balnear Băile Herculane, amplasat într-un defileu montan adânc din sud-vestul României, care a fost cândva locul preferat al elitelor europene, scrie BBC.


BBC scrie un amplu reportaj despre starea de degradare în care se află Băile Herculane şi despre încercările unor tinere arhitecte de a salva ce se mai poate din patrimoniul staţiunii.


Reportera britanică aminteşte că oraşul cu băi termale din defileul montan din sud-vestul României a fost cândva locul preferat al elitelor europene.


Baile Herculane, care se traduce ca Băile lui Hercule, este o staţiunea renumită pentru izvoarele sale cu apă sulfuroasă, caldă, descoperite pe vremea romanilor şi puse în valoare de Imperiul Habsburgic.


După o vizită din 1852, împăratul austro-ungar Franz Joseph a spus că este „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”- scrie BBC, care aminteşte, însă, că, după căderea comunismului în România în 1989, stațiunea istorică - inclusiv marile sale băi vechi - a fost abandonată și s-a degradat.


Oana Chirilă, arhitect , 26 de ani, din Timișoara şi prietena ei, Cristina Apostol, de-asemenea architect, au pus bazele unei organizaţii neguvernamentale Proiectul Herculane, cu scopul ambițios de a salva băile termale.


Oana Chirilă a vizitat Băile Herculane în 2017, pe când era student şi a fost marcată de avansata stare de degradare în care se afla monumental din secolul al XIX-lea de clasă A.


Acum, are o echipă de aproximativ 25 de voluntari, studenți la arhitectură, tineri absolvenți, IT-işti.


Au strâns în jur de 75.000 de euro, dar estimează că ar fi necesari aproximativ 12 milioane de euro pentru restaurarea completă a băilor istorice.Unul dintre obiectivele organizației este să obțină pentru Băile Herculane protecţia UNESCO.


BBC aminteşte că băile termale din Herculane sunt doar parte semnificativă a stațiunii istorice, care mai cuprinde şi un cazinou vechi, o vilă barocă denumită după împărăteasa Elisabeta Austriei, soția lui Franz Joseph și o promenadă largă, pietruită, străjuită de hoteluri și de o statuie a lui Hercule.BBC a contactat ministrul culturii din România pentru comentarii, dar acesta nu a răspuns.


Obiectivul pe termen scurt al echipei este de a strânge în jur de 30.000 de euro pentru a termina asigurarea Băilor Herculane împotriva degradării ireversibile.


Istoria Băilor lui Hercule


Povestea Băilor Herculane începe cu aproape două mii de ani în urmă, fiind una dintre cele mai vechi staţiuni balneare din lume şi, totodată, cea mai veche din România, prima menţiune datând din anul 153 d. Ch.


Romanii care au ajuns în Dacia, au fost impresionați de puterea tămăduitoare a apelor de pe Valea Cernei şi le-au închinat aici un adevărat cult balnear.


Numele stațiunii vine de la zeul Hercules, consemnat în mitologia romană ca patron al izvoarelor termale, simbol al puterii și al echilibrului între forța fizică și cea spirituală.

Din timpul romanilor au rămas apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate în semn de mulțumire aduse zeilor pentru vindecare.


După 1852, staţiunea cunoaşte o perioadă de înflorire, când se construiesc băi luxoase, restaurante sau vile, proiectate de arhitectul curtii imperiale austriace Wilhelm Doderer.


În perioada comunistă, Băile Herculane erau neîncăpătoare pentru sutele de mii de oameni care venerau la tratament.


La începutul anilor 2000, a avut loc o privatizare cel puțin dubioasă.


Un așa-zis „investitor” a cumpărat 50 de clădiri din stațiune, inclusiv hoteluri și baze de tratament, pentru 1,5 milioane de dolari.


Condiția era să învestească în clădirile istorice care începuseră deja să se degradeze, dar în afara unor termopane montate pe clădiri vechi de 150 de ani, nu a făcut nimic.


Încetul cu încetul, autoritățile au recuperat o parte dintre clădiri și câteva au ajuns pe mână unor privați care chiar au făcut investiții.


A început să că crească și numărul turiștilor iar din fonduri europene, Primaria din Băile Herculane a asfaltat drumul care traversează localitatea și a reabilitat parcul construit pe vremea Împăratului Franz Joseph.


Dar în Băile Herculane mai sunt multe de făcut și clădiri de patrimoniu de o valoare uriașă stau să cadă. Asta vor să evite acum tinerii din Proiectul Herculane.


De-asemenea, Asociaţia Pro Turism promovează zona şi încearcă să revitalizeze turismul balnear prin diverse conferinţe pe care le organizează anual la Băile Herculane.


Recent, The Guardian a inclus Băile Herculane printre cele mai bune zece destinații de vacanță wellness și spa din estul Europei, deși mare parte din stațiune și din băile vechi sunt în ruină.