• Lumea in Stiri

Restaurarea celebrului Big Ben se apropie de final


Lucrările la celebrul turn londonez Elizabeth Tower, cunoscut, însă, cu numele de Big Ben, după porecla dată clopotului său principal şi orologiul Great Clock, urmează să se încheie în partea a doua a anului viitor.

În timpul verii se aşteaptă să fie reinstalat mecanismul orologiului, în timp ce clopotele vor reveni la începutul anului viitor.

Ultima dată, clopotele Big Ben-ului s-au auzitîn 31 decembrie 2020, când Marea Britanie a părăsit piaţa unică a Uniunii Europene, însă oficial momentul a marcat începutul unui nou an.

Cei ce vizitează Westminster-ul vor începe să vadă schelele îndepărtate de pe turn chiar din toamna acestui an.

Turnul şi orologiul Big Ben au început să fie restaurate în 2017, după o pauză de 32 de ani.

Iniţial, lucrările au fost estimate la puțin peste 61 de milioane de lire sterline, dar au ajuns la aproape 80 de milioane de lire sterline, după ce s-au descoperit distrugeri provocate de o bombă din Al Doilea Război Mondial şi de azbest.


Criza sanitară a întârziat lucrările şi a adăugat încă 9 milioane de lire sterline la costurile pentru renovarea structurii care are o vechime de 178 de ani.

Orologiul din Londra este faimos atât pentru precizia sa, cât și pentru clopotul masiv, care are peste 13 tone. La turnare a fost cel mai masiv clopot din insulele Marii Britanii, dar în 1881 i-a luat locul „Great Paul”, un clopot de 17 tone aflat în catedrala Saint Paul din Londra.

Deși ceasul a funcționat cu mare precizie de-a lungul timpului, funcționarea sa a suferit uneori din cauza evenimentelor. În 1916, de exemplu, în timpul Primului Război Mondial, clopotele au fost oprite și nu au bătut timp de doi ani pentru a evita atacurile zeppelinelor germane. în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, fețele ceasului nu au mai fost luminate, pentru a nu-i ajuta pe piloții Luftwaffe.


Recent Posts

See All