• Lumea in Stiri

Revin denumirile sasesti ale strazilor din Saschiz


Un grup de tineri de la Centrul de Voluntariat din Saschiz a iniţiat proiectul 'Saschiz - finding the way back to the roots' prin care vor să pună în valoare denumirile vechi originale săseşti ale străzilor din comună, însoţite de transcrierea fonetică în limba română, potrivit paginii de facebook a organizației.

Primul pas al proiectului care a primit și finanţare prin Corpul European de Solidaritate al Comisiei Europene, este amplasarea unor indicatoare cu denumirea săsească, şi modul în care se pronunţă în limba română. Un exemplu este strada Fäschergoass (în săseşte), a cărui transcriere fonetică este Feşărgos, iar în limba română este Pescarilor.

'Poveştile străzilor vor fi accesibile offline la punctul de informare turistică, dar şi online pe site-ul CEVOSaschiz care urmează să fie lansat primăvara aceasta. În aceeaşi zi ar avea loc şi Sărbătoarea Rabarbărului, tradiţie a Saschizului despre a cărei organizare ştim momentan doar că va trebui adaptată condiţiilor impuse de contextul actual', spune unul dintre membrii echipeide tineri de la Centrul de Voluntariat, Anca Dalmasso.

Pe listă sunt 25 de nume vechi de străzi din Saschiz, iar echipa a ales deja materialele şi modelul viitoarelor indicatoare pe care vor fi trecute numele vechi ale străzilor.

'Am dori să menţionăm că prin acest proiect nu se încearcă redactarea unui tratat de istorie, ci o captură a ceea ce s-a mai păstrat şi ceea ce putem încă păstra pentru cei care vor urma. Noi stăm Pe Deal, alţii în Loagoass (Laigas), unii în Mielnum, buricul târgului e în Piaţa (Der Meurt), am săpat mult în Moga (Meuga) şi aşa mai departe, denumiri pe care le avem de generaţii şi care sperăm să rămână aşa şi pentru viitor pentru a trasmite cultura locală', spune Anca Dalmasso.

În data de 8 mai va fi inaugurat principalul obiectiv al proiectului, adică primul tur în care atât membrii comunităţii, cât şi turiştii aflaţi în zonă vor fi ghidaţi de către indicatoarele stradale inscripţionate cu denumirile săseşti şi materialele informative create de către echipă.


27 views0 comments