• Lumea in Stiri

Rezultatele celui mai mare experiment mondial cu privire la saptamana de lucru mai scurta


Testele pilot din Islanda cu privire la săptămâna de lucru de patru zile au fost 'un succes covârşitor' şi au determinat mulţi angajaţi să facă trecerea la un program mai scurt de muncă, spun cercetătorii citați de BBC.


În cursul unor teste realizate în perioada 2015 şi 2019, angajaţii au fost plătiţi la fel pentru un program mai scurt de lucru. Cercetătorii susţin că, în pofida diminuării programului de lucru, productivitatea a rămas la fel sau chiar s-a îmbunătăţit în majoritatea posturilor de lucru.


Multe teste similare sunt în desfășurare în lume, la ora actuală, în Spania şi în Noua Zeelandă.

În cazul Islandei, testele realizate de Reykjavík City Council şi guvernul naţional au inclus peste 2.500 de angajaţi, adică aproximativ 1% din populaţia activă. Numeroase locuri de muncă au fost incluse în acest teste, inclusiv grădiniţe, birouri, furnizori de servicii publice şi spitale.

Mulţi dintre cei care au participat la studiu au făcut trecerea de la o săptămână de lucru de 40 de ore la una de 35 sau 36 de ore.


Testele au determinat sindicatele să renegocieze programele de lucru, iar acum 86% din forţa de muncă din Islanda fie a făcut trecerea la un program de lucru mai scurt pentru aceeaşi plată, fie va dobândi dreptul de a face acest lucru, susţin cercetătorii.

Angajaţii spun că s-a simţit mai puţin stresaţi şi mai puţini afectaţi de burnout, iar sănătatea lor s-a îmbunătăţit, la fel şi echilibrul dintre muncă şi viaţa personală. În plus, angajaţii au putut petrece mai mult timp cu familie lor, pentru hobby-uri şi pentru a-şi îndeplini sarcinile domestice.


Spania analizează şi ea posibilitatea unei săptămâni de lucru de patru zile pentru companii, unul dintre motive fiind şi provocările ridicate de pandemia de coronavirus.

De asemenea, producătorul de bunuri de larg consum Unilever a demarat un program-pilot în cadrul căruia a oferit angajaţilor din Noua Zeelandă posibilitatea de a scurta programul de lucru cu 20%, fără ca recompensele lor să fie diminuate.


27 views0 comments