• Lumea in Stiri

Roșia Montana, în continuare, între exploatare necontrolată și includerea în patrimoniul UNESCO


Pe 6 februarie se împlinesc 1890 de ani de atestare documentară a localității Roșia Montana.


Cea mai veche tăbliță cerată descoperită în galeriile romane din mica localitate minieră din Munții Apuseni este datată 6 februarie 131.


Guvernul a depus anul trecut, pentru a doua oară, documentația pentru înscrierea localității în patrimoniul UNESCO.


În paralel se desfășoară și procesul de arbitraj, la Washington, prin care compania canadiană Gabriel Resources, care încearcă de ani de zile să obţină autorizaţiile necesare pentru exploatarea aurului de la Roşia Montană, solicită statului român despăgubiri de peste 4 miliarde de dolari, pentru că ar fi fost împiedicată să exploateze zăcământul .


Pentru tratarea aurului extras urmează să fie folosite zilnic 40 de tone de cianură. Metoda este contestată inclusiv la nivel european.


O astfel de exploatare ar provoca distrugeri de mediu iremediabile - lucru asupra căruia atrage atenția și un studiu al Academiei Române.


Mai multe organizații neguvernamentale încearcă să salveze localitatea, care stă pe un munte de aur și o rețea unică de galerii romane.Un tânăr din Suceava, care a studiat la Copenhaga, a ales să trăiască la Roșia Montana unde a pus pe picioare o întreprindere socială, prin care dă de lucru femeilor din zonă.


Tică Darie a primit în urmă cu ceva vreme un cadou special: o pereche de șosete din lână, făcute de Tanti Eta, o femeie din Roșia Montana.


Așa a apărut ideea.


Fotografia cu șosetele a fost pusă pe internet și au apărut comenzile. Câteva zeci, 100, 300!


Deja era nevoie de mai multe femei pentru a onora comenzile. După șosete s-au făcut și căciuli din lână, și fulare și mănuși.


Întreprindere socială dă acum de lucru la zeci de femei din Roșia Montana.


Adoptă o casă în Roșia Montană este un alt proiect prin care se încearcă împiedicarea distrugerii patrimoniului localității.S-a intervenit deja la 9 clădiri, iar alte 5 sunt în diferite stadii de documentare.


Adoptă o casă este un program derulat de Asociația ARA - Arhitectură. Restaurare. Arheologie- asociaţie activă în domeniul cercetării, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural în beneficiul comunităţilor şi al societăţii și a fost inițiat în 2012 în parteneriat cu comunitatea locală interesată de protejarea patrimoniului și a drepturilor membrilor comunităţii de la Roşia Montană.


Sunt vizate locuinţele miniere vernaculare, bisericile sau edificiile publice din Roşia Montană şi împrejurimi, dar și Lapidariumul Muzeului Mineritului.


Programul Adoptă o Casă la Roşia Montană a fost nominalizat pentru Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană – Premiul Mies van der Rohe 2022.


Pe 6 februarie, când Roșia Montană împlinește 1890 de ani, asociația Prietenii Roșiei Montană lansează o campanie de strângere de fonduri.

Mai multe informații se găsesc aici: https://www.adoptaocasa.ro/case/lapidarium
19 views0 comments