• Lumea in Stiri

Robinson Crusoe al Italiei- fortat sa paraseasca insula roz


Mauro Morandi, în vârstă de 82 de ani, este nevoit să părăsească insula Budelli din arhipelagul La Maddalena, din nordul Sardiniei, pe care a trăit singur 32 de ani. Parcul Naţional La Maddalena i-a solicitat bărbatului să părăsească insula la sfârşitul lunii aprilie, deoarece casa în care locuia, ridicată în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, trebuie reconstruită.


În ţara natală, Italia, bărbatul care s-a retras pe insula cu nisip roz este numit ''Robinson Crusoe al Italiei'', după romanul lui Daniel Defoe despre marinarul care a naufragiat și a trăit înconjurată de apă.

Dar povestea lui Mauro Morandi este diferită și începe în 1989, când bărbatul a intenţionat să navigheze spre Oceanul Pacific cu un catamaran. Dar s-a confruntat cu probleme în zona arhipelagului La Maddalena, unde s-a îndrăgostit de această insulă, pe care a decis să rămână. De aceea, spune Mauro Morandi, el nu seamănă cu Robinson Crusoe. ''Robinson a vrut să se întoarcă în societate, eu nu''.Printr-o fericită coincidenţă, paznicul insulei de la acea vreme urma să fie schimbat, iar Morandi a reuşit să obţină locul de muncă pe insulă. De-a lungul anilor, însă, problemele cu autoritățile s-au înmulțit, pentru că noul paznic şi-a extins casa fără permisiune. Totul a culminat cu cererea administrației locale de a părăsi insula.