• Lumea in Stiri

Roboți submersibili și elefanți numărați din spațiu


Oameni de ştiinţă din Marea Britanie au creat un robot în formă de meduză, care poate explora recifurile de corali fără să le deterioreze. Micul robot, prezentat în revista ştiinţifică 'Science Robotics', imită mişcările celui mai eficient înotător din natură și copiază meduza albastră. O reușită care i-ar ajuta pe cercetători să construiască un nou instrument pentru explorarea subacvatică,

Robotul din cauciuc, cu opt tentacule, realizat cu o imprimantă 3D, foloseşte un sistem bazat pe rezonanţă pentru a se propulsa, devenind astfel 'primul submersibil care îşi demonstrează beneficiile'.


Mobilitatea îl face ideal pentru locuri sensibile, cum sunt recifii de corali, siturile arheologice sau chiar apele cu mulți înotători. Micul robot, care deocamdată nu are un nume, ar putea să înlocuiască scafandrii, acolo unde nu pot fi utilizate vehiculele subacvatice. Testat deja într-un bazin, robotul nu a ajuns încă în ocean. Dar viitorul se anunță spectaculos, pentru că ar urma să fie componenta esențială a unui 'vehicul subacvatic complet manevrabil şi autonom'.


Și tot cercetătorii din Marea Britanie susțin că pot număra elefanții de pe continentul african din spațiu! O metodă care ar putea contribui la încurajarea eforturile de conservare a populației de elefanți. Deja au fost folosite imagini realizate de un satelit într-un parc național din Africa de Sud. Efortul este costisitor, combină imaginea spațială și inteligența artificială, dar merită, pentru că într-o singură zi pot fi monitorizați mii de kilometri pătrați. Și salvați sute de elefanți!


Recent Posts

See All