• Lumea in Stiri

Rugbystii ordoneaza gramada si apara Stadionul „Arcul de Triumf”


Iubitorii rugbyului spun că este cel mai frumos sport din lume. Un fenomen care a luat naștere în urmă cu acum aproape două sute de ani, când William Webb Ellis a luat un balon de fotbal în brațe și a alergat cu el în butul de pe terenurilor de sport ale școlii din orașul englez Rugby unde era elev.


Rugby-ul s-a transformat într-un curent ce a cuprins lumea, cu aproape trei milioane de jucători și peste un miliard de fani, fascinați de pasele curajoase, eseurile muncite și zborul mingii ovale printre buturi. În 2018, potrivit datelor statistice prezentate de World Rugby (federația mondială), jocul era practicat în lume de 9,6 milioane de bărbați, femei și copiifemeile reprezentând segmentul cu cea mai rapidă creștere.

A fost o vreme în care și rugby-ul românesc umplea stadioane, copiii încălțau ghetele cu crampoane și se uitau cu admirație la jocul idolilor de pe teren. Visau să ajungă pilier, aripă, fundaș, uvertură, dar mai ales să marcheze cel mai frumos eseu. Iar echipa națională se lăuda cu victorii istorice. Stejarii câștigau în fața echipei Franței în 1960, 1962, 1968, 1974, 1976, 1980, 1982, 1990, dar și în meciurile cu Țara Galilor, în 1983 și 1988, sau cu Scoția, în 1984 și 1991. Generația de antrenori educați la școala franceză de rugby, activi în anii ’40 și ’50 au creat un sistem care a dus la succesele echipei naționale din anii 1960, ’70 și prima parte a anilor ’80. În această perioadă, românii au început să concureze de la egal la egal cu cele mai puternice echipe din lume.


E drept, rugby-ul nu a fost niciodată preferatul românilor, dar acum trece, fără îndoială, prin cea mai grea perioadă a existenței sale. De la an la an, tot mai puține cluburi reușesc să se mențină greu, financiar, pe linia de plutire. Retragerile din competiții au intrat în zona cotidianului, iar stadionul tradițional al rugby-ului este mai mult gol. În timp ce alte țări investesc masiv, iar performanța nu întârzie să apară. De exemplu, deși nu există date concrete, Cupa Mondială din Japonia din 2019 a fost cea mai de succes din istorie și a făcut o reclamă masivă, atrăgând probabil un număr mare de noi jucători, deși pandemia a pus la grea încercare supraviețuire jocului de rugby.

În timp ce, la noi, Federația Română de Rugby este la un pas să piardă singurul stadion pe care se jucau meciurile Stejarilor.


Până ca stadionul „Arcul de Triumf” să fie modernizat, el se afla în administrarea Federației Române de Rugby. Acum, Ministerul Tineretului și Sportului ar vrea să transforme zona într-un Complex Național, ceea ce nemulțumește pasionații de rugby din România, dar și pe foștii și actualii jucători ai „Stejarilor”. Este și motivul pentru care suporterii sportului cu balonul oval au protestat, duminică, în fața stadionului „Arcul de Triumf”, alături de jucători, inclusiv ai echipei naţionale a României. Unul dintre rugbiștii naționalei, Johannes van Heerden, spune că stadionul Arcul de Triumf 'este încărcat cu istoria rugbyului românesc. Noi, 'stejarii, suntem acasă aici. Echipa naţională este refuzată pe stadioanele noi din ţară, nu are unde să joace. Este o chestiune politică. Se strică tot dacă politicul intră şi în sport', a spus rugbystul de origine sud-africană care a primit anul trecut cetăţenia română.

Bogdan Celea, unul dintre membrii Clubului 16 Horia Ungur al echipei naţionale de rugby, a spus la protestul din faţa Stadionului Arcul de Triumf că MTS nu mai recunoaşte documentele semnate.

'Am organizat acest protest din cauza situaţiei în care se găseşte Stadionul Arcul de Triumf. Din păcate, autorităţile se comportă ca nişte escroci imobiliari şi nu respectă actele semnate la predarea fostului stadion. Ministerul Tineretului şi Sportului a semnat nişte acte şi a promis că acest stadion se va întoarce la rugby, dar acum nu mai recunoaşte documentele semnate. Fostul Stadion Arcul de Triumf a fost construit în proporţie de 80% din fonduri ale Federaţiei Române de Rugby, donaţii, sponsori. World Rugby a investit aici bani, care acum nu mai sunt pentru rugby. Şi e o mare problemă, pentru că aici era un stadion perfect funcţional. Noi aveam un stadion făcut din banii rugby-ului, au promis vor construi un stadion mai mare şi mai frumos şi ni-l vor da înapoi. Dar acum nu mai vor să ni-l dea', a afirmat Celea.

Bogdan Celea l-a acuzat pe fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, că a făcut totul pentru ca Stadionul Arcul de Triumf să devină terenul propriu al clubului de fotbal FCSB.'Îl respectăm pe actualul ministrul al Tineretului şi Sportului, domnul Novak, pentru ce a făcut pentru România ca sportiv. Dar trebuie să se informeze mai mult asupra situaţiei de aici. Fostul ministru ( Ionuţ Stroe) a făcut tot ce se întâmplă acum. Ministrul Stroe a minţit fanii rugby-ului. Într-o discuţie mi-a spus că va da arena în folosinţă gratuită către FRR şi acelaşi lucru l-a spus şi conducerii FRR. Domnul Stroe m-a întrebat direct de ce mă deranjează dacă joacă şi FCSB o dată la două săptămâni aici. Deci practic Arcul de Triumf devine stadionul clubului FCSB. I-am spus ministrului că nu mă deranjează, dar unde vor juca cele 11 naţionale de rugby ale României şi celelalte competiţii şi finale? Normal dacă rămâne loc, să joace şi fotbalul, nu închidem cu lacătul stadionul. Dar ideea este să aibă prioritate rugby-ul. Însă anul acesta este Campionatul European de fotbal, apoi CE U19, apoi CE U21... deci 3 veri de acum încolo stadionul Arcul de Triumf este antamat fotbalului. Deci aşa de răi suntem noi de la rugbyul, nu primim pe nimeni să joace aici', spune liderul suporterilor de rugby.La 28 ianuarie, Federaţia Română de Rugby a acuzat Ministerul Tineretului şi Sportului, într-un comunicat de presă, că încearcă să 'naţionalizeze' Stadionul Arcul de Triumf, după ce acesta a fost construit de Compania Naţională de Investiţii.

De cealaltă parte, MTS, care a anulat un eveniment în cadrul căruia prelua în administrare Stadionului Arcul de Triumf de de la Compania Naţională de Investiţii, a precizat că de investiţia făcută de statul român în această arenă trebuie să poată beneficia şi alte sporturi. MTS susţine că este 'administrator de drept al acestui obiectiv de interes naţional' şi că nu există prevederi legale pentru revenirea în folosinţă gratuită către Federaţia Română de Rugby. De altfel, conducerea ministerului a acuzat FRR că vrea să obţină venituri de pe urma noului stadion, deşi acesta a fost construit din bani publici.


Povestea stadionului care ocupă terenul istoric cunoscut ca „terenul de la Șosea, unde s-au disputat primele meciuri de rugby în România, a început în anul 1913. El a fost cedat de Primăria Municipiului București Federației Române de Rugby. Stadionul a fost inaugurat pe 9 martie 1914 sub denumirea „Stadionul Tineretului” cu un meci între cluburile de rugby Sporting Club și Tenis Club. În anul 2007, FRR i-a dat numele actual și a făcut lucrări de renovare.

Arcul de Triumf este al doilea stadion finalizat dintre cele patru pe care România s-a angajat că le va moderniza pentru organizarea EURO 2020 la Bucureşti.