• Lumea in Stiri

Rusia: Calea ferată începută de deținuții din Gulag, continuată de deținuții din Extremul Orient


Magistrala Baikal – Amur este o cale ferată paralelă cu Transsiberianul clasic pe la nord de lacul Baikal.


A fost construită parţial de deţinuţi din Gulagul sovietic. Traversează Siberia pe o lungime de peste 4.000 km, până la ţărmul Mării Japoniei, pe un teren îngheţat în cea mai mare parte parte a anului. Potrivit cifrelor oficiale, aproape 40.000 de deţinuţi au murit construind această linie în anii '30. Dar istoricii sunt de părere că cifrele ar fi mult mai mari.


Magistrala Baikal-Amur era unul dintre proiectele cele mai grandioase ale URSS, care a fost şi o gaură financiară fără fund.


A costat aproximativ miliarde de ruble , dar e nefinalizată şi utilizată sub capacitate. Acum, Rusia vrea să termine această construcţie, printr-un al doilea tronson al căii ferate, care ar urma să aibă 340 de km.Numai că, Rusia se confruntă cu o penurie a forţei de muncă din cauza lipsei mobilităţii pe piaţa forţei de muncă pe fondul pandemiei de COVID-19, potrivit Reuters.

Restricţiile legate de pandemie i-au determinat pe mulţi lucrători migranţi să părăsească Rusia, iar autorităţile ruse au avertizat că proiectele din domeniul construcţiilor ar putea să încetinească.


Aşa că deţinuţi din Extremul Orient rus vor construi al doilea tronson al căii ferate Baikal-Amur.


Firma de construcţii care face al doilea tronson al celebrei căi ferate a încheiat déjà un acord cu serviciile penitenciare.

Iniţial, Armata anunţase că va contribui la modernizarea liniei ferate, dar - potrivit media ruse - ea nu poate furniza decât 3.000 de oameni. Dar, nevoia e de 5 ori mai mare, așa că se va apela la deținuți.

774 views0 comments