• Lumea in Stiri

Sa biciclim de Ziua bicicletei


Din 2018 încoace, în fiecare an data de 3 iunie marchează Ziua mondială a bicicletei.


Inițiativa aparține Organizaţiei Naţiunilor Unite, și a fost salutată de Alianţa Mondială a Ciclismului şi Federaţia Europeană a Cicliştilor.


În ultimul an bicicletele au revenit în forță. Criza sanitară a impulsionat vânzările inclusiv în România, cu aproximativ 20 % anul trecut față de 2019.


Interesul ar fi fost, sigur, și mai mare, dacă orașele ar avea infrastructura potrivită.


Distribuitorii de biciclete din Târgu Mureş susţin că la nivelul întregului continent european se înregistrează o criză acută de biciclete, care au devenit mijlocul principal de deplasare şi de relaxare pe fondul pandemiei, iar producătorii nu reuşesc să facă faţă comenzilor tot mai mari.

În ţări ca Anglia, Australia sau Statele Unite, magazinele de biciclete au înregistrat vânzări record, cu creşteri de până la 86%.

De unde moștenim bicicleta


Denumirea de “bicicletă” e originară din Franța, data originii fiind plasată undeva în 1860. Dar există mai multe versiuni despre originea bicicletei.Una dintre ele se bazează pe o schiță care ar fi fost întocmită în 1493 de către Gian Giacomo Caprotti, un elev al lui Leonardo da Vinci.


Prima invenție documentată a fost, însă, cea a baronului german Karl von Drais. Numită de inventator Laufmaschine, mașina pentru alergat, a apărut în 1817.
În 1818 a fost prezentată la Paris, unde francezii au numit-o „Draisienne”. Von Drais a obținut brevetul de invenție în același an.


În 1860, francezul Ernest Michaux și fratele său Pierre au creat ceva ce avea și pedale, și au denumit invenția “Velocipede”.

În perioada următoare, englezii sunt cei care avansează tehnologic în domeniu, ajungând ca în 1885 să producă ceea ce ei au numit „safety bike”, bicicleta sigură, care se aseamănă foarte mult cu bicicleta așa cum o cunoaștem noi astăzi. Dar bicicleta a trecut prin sute de transformări de-atunci.


În anii 1870, bicicleta din lemn a fost înlocuită de cea construită din metal, mult mai târziu au apărut suspensiile, iar metalul greu din care era făcut cadrul și tuburile a fost înlocuit de alte metale mult mai ușoare abia în 1910.Anul 1916 a fost unul important în istoria bicicletei, fiind anul înființării companiei Arnold & Schwinn, devenită din 1960 Schwinn Bicycle Company, una dintre cele mai mari companii producătoare de biciclete, precum și unul dintre sponsorii echipelor de curse cicliste.
În 1929 apare bicicleta Lindy, cu aripi la roți, numele ei venind de la americanul Charles Lindberg, primul om care a traversat cu avionul Oceanul Atlantic, în mai 1927.


În 1933, Schwinn introduce camere speciale la pneuri, asemănătoare cu cele de la motociclete, bicicletele fiind accesibile aproape tuturor copiilor din America.


Pegas

Cu nostalgie ne amintim de primele biciclete românești, fabricate la Zărnești în 1954, sub marca Victoria.Celebrul Pegas a apărut la începutul anilor ’70 și a făcut fericiți mii de copii.


După Revoluţie, piaţa a fost inundată de biciclete de import, iar fabrica brașoveană reușea cu greu să mai facă faţă concurenţei.

Fabrica din Zărnești producea 23 de modele de Pegas. la începutul anilor 2000 a ieșit pe poarta Tohanului și ultima bicicletă, un BMX.

În 2012, bicicleta Pegas primea a doua șansă, după ce un grup de tineri antreprenori decidea să resusciteze bran­dul abandonat la începutul anilor 2000. Acum a intrat într-o altă etapă, poate într-o zodie mai norocoasă.