• Lumea in Stiri

Salata de icre de stiuca de Tulcea, protejata de UE


Comisia Europeană a aprobat vineri cererea de înscriere a ”Salatei cu icre de știucă de Tulcea ” în registrul indicațiilor geografice protejate în Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat al instituției.


Salata este o cremă pe bază de icre de știucă, ulei de floarea soarelui, apă minerală și suc de lămâie și este produsă în mod tradițional în zona Tulcea, în Delta Dunării.


Produsul „Salată cu icre de știucă de Tulcea” – Indicație Geografică Protejată este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui, de culoare albă-gălbuie, la prepararea căreia se utilizează minimum 29 % icre, din care minimum 15 % icre de știucă sărate cu bobul întreg și maximum 14 % icre de pește deltaic sărate, în amestec cu apă carbogazificată și zeamă de lămâie.


„Salata cu icre de știucă de Tulcea” este un produs care reprezintă tradiția locală de prelucrare a peștelui, iar metoda de preparare a acesteia este specifică ariei geografice delimitate.


România avea anterior șapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care șase Indicații Geografice Protejate (IGP): Cașcaval de Săveni, Magiun de prune Topoloveni,

Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată și Cârnații de Pleșcoi. Produsul Telemea de Ibănești este înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).


La Comisia Europeană se mai află depuse documentațiile pentru alte produse în scopul dobândirii protecției europene, din care patru pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată: Plăcinta dobrogeană și un produs Salata tradițională cu icre de crap pentru dobândirea protecției europene Specialitate Tradițională Garantată, potrivit Agerpres.

19 views0 comments