• Lumea in Stiri

Saptezeci si cinci de pagini- o lovitura de trasnet semnata de Marcel Proust


Editura franceză Gallimard publică, mâine, la Paris, un volum semnat de Marcel Proust, care nu a mai văzut lumina tiparului până acum. Intitulat „Şaptezeci şi cinci de pagini”- „Les Soixante-quinze feuillets”, volumul conţine versiuni de lucru ale unor episoade dezvoltate în celebrul roman „În căutarea timpului pierdut”, scrie The Guardian.

Volumul conţine texte scrise în anul 1908, aproximativ în perioada în care Marcel Proust începuse să lucreze la romanul „În căutarea timpului pierdut”, publicat între anii 1913 şi 1927, considerat una dintre cele mai importante opere ale literaturii universale, care figurează printre cele 100 de cărți ale secolului, potrivit publicației Le Monde.

Textele pe care le publică astăzi editura Gallimard au aparţinut unei colecţii de documente deţinute de editorul Bernard de Fallois, care s-a stins în anul 2018. În timpul vieţii, De Fallois a supervizat publicarea postumă a mai multor creaţii semnate de Marcel Proust, inclusiv „Jean Santeuil”, primul roman al autorului francez, scris în 1890 şi rămas neterminat. De Fallois a dezvăluit pentru prima dată existenţa textelor din „Les Soixante-quinze feuillets” în prefaţa unei colecţii de eseuri semnate de Proust şi publicate postum în 1954, „Contre Sainte-Beuve”.

Căutate de savanţii francezi timp de decenii, textele au ridicat multe semen de îndoială și nu puțini au fost cei care au ajuns la concluzia că nici nu există. Săptămâna aceasta însă, editura Gallimard a dezvăluit că documentele au fost descoperite în arhivele De Fallois, pe care editorul le-a lăsat moştenire Bibliotecii Naţionale din Franţa după moartea sa. Printre documente se aflau două texte nepublicate, oferite lui De Fallois de nepoata lui Proust, Suzy Mante-Proust, în 1949. Primul dintre acestea, tradus în engleză cu titlul „The Mysterious Correspondent”, a fost publicat în 2019. Într-un comunicat pe pagina de internet a editurii, Gallimard a descris „Les Soixante-quinze feuillets” ca „Sfântul Graal proustian”, etichetând redescoperirea textelor drept o „lovitură de trăsnet”. Fără să ofere prea multe detalii, editorul a precizat că volumul va fi „o piesă-cheie din puzzle” şi va pune într-o lumină nouă capodopera în şapte volume a lui Proust întrucât conţine personaje şi scene similare.

Recent Posts

See All