• Lumea in Stiri

Sarbatoarea Stelelor


Data de 7 iulie este, în Japonia, Tanabata, adică "Sărbătoarea Stelelor", inspirată de o veche poveste care spune că stelele Vega şi Altair au în fiecare an, la această dată, o „întâlnire romantică” unică în an, pe Calea Lactee.


Vega este fata ţesătoare, Altair băiatul păstor. Pentru pământeni Tanabata se celebrează prin scrierea unor dorințe pe bilețele colorate, care se agață în crengile unui bambus, numit Copacul Dorințelor. Ulterior, bilețelelor li se dă drumul să plutească pe un râu sau sunt arse după festival, la miezul nopții ori a doua zi.

Cele mai multe decorațiuni tanabata sunt serpentinele, făcute de-obicei cu origami colorat. Ramurile de bambus încărcate cu decorațiunile colorate arată ca un pom de Crăciun în plină vară.

Povestea Tanabata a fost inspirată de o legendă chineză, dar include credințe japoneze tradiționale și este asociată cu ziua îndrăgostiților.


Legenda spune că prinţesa Isayohi, fiica regelui Cer, țesea minunate pânze la malurile boltei cerești. Tatăl ei adora acele pânze și ea țesea din greu pentru a-l face fericit. Dar inima prințesei se ofilea, pentru că nu cunoscuse niciodată iubirea. Îngrijorat, tatăl ei puse la cale întâlnirea tinerei cu Nihongo Menomaru, un puternic războinic. Când cei doi s-au cunoscut, s-au îndrăgostit, dar fericirea lor a fost scurtă, pentru că Isayohi nu a mai țesut, iar soțul său nu mai era războinic ca odinioară.

Furios, regele i-a despărțit, punând între ei adâncimile unui râu.

Dar prinţesa și-a rugat tatăl să-i mai lase să se vadă măcar o dată. Regele, copleşit de lacrimile fiicei sale, le-a permis să se mai întâlnească în cea de-a șaptea zi din cea de-a șaptea lună a anului.

În această zi japonezii se îmbracă în yukata și scriu câte o dorință pe o bucată de hârtie colorată (tanzaku), pe care le agață în pomul dorințelor.

La miezul nopții sau a doua zi, dorințele se ard sau sunt puse să plutească pe un râu, simbolul apei adânci din legenda stelelor Vega şi Altair.


29 views0 comments