• Lumea in Stiri

Sculptura cu aer antarctic din anul 1765 va fi expusa la Glasgow


O sculptură din sticlă ce conține aer din Antarctica anului 1765 va fi prezentată în expoziţia din cadrul Conferinţei ONU privind schimbările climatice în noiembrie, la Glasgow.
Sculptura a fost realizată de artistul Wayne Binitie, care va expune și alte lucrări la expoziția 'Polar Zero'.


Consiliul de Cercetare pentru Arte şi Ştiinţe Umaniste din Marea Britanie a anunţat că va finanţa cu peste 100.000 de lire sterline proiectul care îşi propune să aducă împreună ştiinţa climatică, arta şi ingineria pentru o perspectivă nouă pe tema schimbărilor climatice.Piesa centrală a expoziţiei este sculptura din sticlă cu aer din anul 1765, an considerat un moment de răscruce pentru revoluţia industrială. Aerul a fost extras dintr-un nucleu de gheaţă din Antarctica.


Wayne Binitie a colaborat în ultimii cinci ani cu cercetătorii care forează, analizează şi conservă cilindri din gheaţă extraşi din adâncurile banchizei antarctice şi care conservă urme ale schimbărilor climatice din trecut.
Cercetătorul Robert Mulvaney, specialist în nuclee de gheaţă, speră ca sculptura care conţine mostra de aer extrasă din gheață de la o adâncime de 170 de metri, să stimuleze imaginaţia vizitatorilor.


''Nucleele din gheaţă sunt singurele locuri de pe Terra în care încă mai pot fi găsite mostre de aer din alte timpuri. Sunt multe lucruri care păstrează urme ale schimbărilor climatice, precum inelele copacilor, turbăriile, coralii, toate conservă urmele schimbărilor climatice în structura sau în compoziţia lor chimică'', spune cercetătorul Robert Mulvaney.


1765, considerat un punct de răscruce în istoria omenirii, este anul în care matematicianul James Watt a adus îmbunătăţiri eficienţei motorului cu abur, contribuind la dezvoltarea revoluţiei industriale.Potrivit lui Mulvaney, din analiza nucleelor de gheaţă reiese că, în jurul anului 1765, compoziţia atmosferei terestre conţinea 280 părţi de dioxid de carbon la un milion, un raport care s-a menţinut destul de constant în ultimii 10.000 de ani.


Din acel moment însă, nivelul dioxidului de carbon a început să crească, iar cantitatea medie prezentă în atmosferă anul acesta, în luna mai , a fost de 419 părţi la un milion.69 views0 comments