• Lumea in Stiri

Scurta incursiune de Ziua mondiala a cartofilor prajiti


Iubiți în toată lumea cartofii prăjiți au Ziua lor mondială în 13 iulie. Un prilej potrivit să vorbim despre celebrii "french fries", numiți și cartofi pai, crocanți dar fragezi în interior, atribuiți Franței dar cu originea în Belgia.Potrivit unui manuscris din anul 1871, cartofii erau tăiați în satele belgiene în formă de pește, prăjiți și puși pe masă în locul peștilor care nu puteau fi pescuiți în perioada iernii din râurile înghețate.Cartofii astfel prăjiți au ajuns să fie atribuiți Franței pentru că, în timpul Primului Război Mondial trupele franceze au ajuns în posesia cartofilor belgienilor, și cum limba oficială a armatei belgiene era franceza, militarii francezi au crezut că încă sunt în țara lor, de aici și numele. Anul acesta, însă, belgienii au înaintat o cerere către autorităţile flamande prin care solicită UNESCO înscrierea cartofilor prăjiți, în patrimoniul umanităţii.


În 2014, regiunea flamandă a inclus cartofii prăjiţi în patrimoniul cultural şi imaterial.


Una dintre cele mai bogate legume în amidon, vitamine, minerale și fibre dietetice, căreia i se mai spunea și pâinea săracului, cartoful nu are o istorie europeană atât de veche pe cât s-ar crede, și nici laudativă, cum ne-am imagina.Originari din America de Sud, cartofii au fost priviți cu suspiciune după ce au fost aduși în Spania în anul 1570 și s-au răspândit ulterior în întreaga Europă.


Ca și în cazul roșiilor, cartofii au fost considerați inițial otrăvitori, probabil din cauza înfățișării destul de urâcioase, care i-a făcut pe europeni să creadă că pot cauza tot felul de boli.


În Germania, de exemplu, mai mulți țărani au refuzat să mănânce cartofii trimiși de către Frederik cel Mare în timpul foametei din 1774. Iar în Franța, cultivarea lor a fost chiar interzisă în Burgundia, în anul 1619.


Cu timpul, cartofii și-au câștigat locul în bucătărie datorită capacității de a crește în condiții mai vitrege de climă dar și pentru excepționala valoare nutrițională.


Bașca rezistenței proverbiale, de unde și vorba mai ușor, că nu suntem cartofi.
Acum, cartoful a ajuns să reprezintă una dintre cele mai importante culturi din lume.

Cartofii prăjiti sunt unul dintre cele mai apreciate gustări, dar și evitate din cauza conținutului ridicat de carbohidrați. Consumați peste măsură, cartofii prăjiți presupun risc de diabet, obezitate sau boli de inimă.

De regulă, 100 de grame de cartofi prăjiți au peste 300 de calorii, așa că putem să ne facem rapid și singuri calculele.

Renumiți pentru cantitățile impresionante de cartofi prăjiți pe care îi consumă, la ora actuală nu sunt europenii, ci americanii. Un obicei care probabil este responsabil de kilogramele acumulate în exces încă din anii copilăriei și din care n-ar fi rău să tragem învățămintele.


31 views0 comments