• Lumea in Stiri

Scurta istorie cu Ion Popescu-Gopo/VIDEO


Ion Popescu Gopo scria istorie acum 64 ani la Festivalul de la Cannes, când obținea Marele premiu „Palme d'Or" cu filmul de desene animate „Scurtă istorie" pentru scurt-metraj.


Meritele lui erau cu atât mai speciale cu cât venea dintr-o țară comunistă, cu un film original, fără nici o legătură cu imaginea imprimată de animația Disney.


Pentru că în ”Scurtă istorie” personajul principal era, defapt, o caricatură a unui om, cu capul oval, doar două puncte în loc de ochi și o linie pe post de gură. Omulețul lui Gopo a cucerit lumea celei de-a șaptea arte tocmai prin simplitatea desenului, dar și prin complexitatea mesajului cuprins în doar 10 minute.

De-altfel, Ion Popescu Gopo mărturisea că, după ce în primele sale desene animate a încercat să îl imite pe Disney, când a realizat că nu poate atinge perfecțiunea lui tehnică, a început să facă filme anti-Disney. ”Frumusețe – nu, culoare – nu, gingășie – nu. Singurul domeniu în care puteam să-l atac era subiectul”, spunea Gopo la vremea respectivă.

De la această „descoperire” a pornit în filmul mondial de animație așa numita „revoluție gopiană” , cum a numit-o criticul italian Giannalberto Bendazzi.

Și astăzi, Ion Popescu Gopo rămâne unul dintre artiști români menționați în enciclopediile cinematografice.


54 views0 comments