• Lumea in Stiri

Sechelele pe termen lung ale pandemiei


Cel puţin unul din trei bolnavi de COVID-19 spitalizaţi rămâne cu sănătatea afectată pe termen lung şi probleme psihologice, arată concluziile unui studiu publicat de revista Nature Medicine.

Sinteza rezultatelor obținute de cercetări pe acest subiect realizate în Europa, Statele Unite şi China menţionează epuizarea, dificultăţile respiratorii, anxietatea, depresia şi tulburările de stres post-traumatic printre cele mai frecvente simptome ale pacienţilor.


''Date fiind milioanele de persoane infectate cu SARS-CoV-2 în lume, povara pe termen lung asupra sănătăţii fizice, cognitive şi psihice este în faţa noastră. Fără îndoială că acum vedem doar vârful aisbergului'', scrie principalul autor al studiului, Kartik Sehgal, medic oncolog şi profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Harvard.


Virusul SARS-CoV-2 atacă în principal plămânii persoanei infectate, dar uneori dificultăţile respiratorii persistă pe termen lung, iar cercetările arată că noul coronavirus atacă şi alte organe, provocând complicaţii care merg de la inflamaţii cronice până la tulburări cardiovasculare.


Un studiu italian cuprins în sinteză arată că circa 90% dintre bolnavii monitorizați au acuzat cel puţin un simptom care a persistat și după două luni de la externare, iar peste jumătate dintre ei mai multe simptome. Cele mai frecvente sunt oboseala intensă, respiraţia dificilă, durerile articulare sau durerile toracice.


În trei cercetări realizate în Franţa, Marea Britanie şi China, aproximativ o treime dintre pacienţi au acuzat tulburări de somn la mai multe săptămâni după ce au depăşit faza acută a bolii, iar 20% intensificarea căderii părului.


Rezultatele privind sănătatea psihică sunt de asemenea preocupante. Jumătate dintre pacienții italieni monitorizați, de exemplu, au fost diagnosticați la o lună după externare cu cel puţin cu o afecţiune psihică, respectiv stres post-traumatic pentru 30% dintre ei, apoi depresie sau anxietate.

Concluzia autorilor articolului este că prevenirea deceselor cauzate de COVID-19 nu este suficientă, pentru efectele bolii pe termen lung sunt încă departe de a fi cunoscute.


9 views0 comments