• Lumea in Stiri

Securiștii recrutau copii, pe care-i foloseau ca să obțină informații despre părinți sau profesori


Zeci de ofiţeri de securitate s-au ocupat de recrutarea unor copii de 13-14 ani.


50 dintre ei ar putea fi cercetați penal.


Declarația a fost făcută de László Csendes, membru al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, pentru portalul de ştiri din Transilvania Maszol.ro .


Este vorba despre o istorie foarte tristă. Securiştii reuşeau să abordeze copii în vârstă de 13-14 ani în aşa fel încât aceştia nici nu-şi dădeau seama cu cine stau de vorbă. Îi recrutau şi îi convingeau să furnizeze poliţiei secrete informaţii despre părinţii sau profesorii lor. Această metodă era ilegală chiar şi în acea perioadă, de aceea am predat dosarele a 50 de asemenea ofiţeri Parchetului Militar pentru a fi cercetate” – a precizat Csendes adăugând că uneori şi copiii erau intimidaţi înainte de a fi fost recrutaţi.


Având în vedere, că au trecut peste 30 de ani de la aceste fapte, e posibil să fie depășit termenul de prescripție. Potrivit lui Csendes, însă, au avut loc negocieri cu Parchetul Militar, s-a ajuns însă la concluzia că faptele comise împotriva umanităţii nu se prescriu.


Se pare că recrutarea elevilor era o practică obișnuită pentru Securitate.


Un alt membru al CNSAS, Germina Nagâţ a afirmat recent că numărul elevilor de şcoală medie pe care i-a folosit Securitatea drept informatori înainte de 1989 era de cel puţin 10.000.

395 views0 comments

Recent Posts

See All