• Lumea in Stiri

Simbolul oului de Pasti


Maica tuturor formelor”, cum îl numea Constantin Brâncuşi, Oul Primodial, este o idee comunǎ ȋn mitologii, de la greci și până la populațiile tribale din Asia sau Siberia. Cu forma sa rotund-ovală, oul a fost perceput și ca un simbol al vieţii. În creştinism, oul simbolizează stânca ce închidea mormântul lui Isus, dar şi învierea şi reînnoirea vieţii.


Culoarea roşie semnifică sângele vărsat de Hristos pentru lumea reprezentată sub forma oului, şi mântuirea adusă omenirii odată cu acest eveniment. Însuşi oul este un simbol al Învierii, întrucât în el este o nouă viaţă gata să iasă la iveală. În Roma Antica, tinerii vopseau ouăle în roşu şi le trimiteau celor dragi, cu ocazia sărbătorii lui Ianus.

Vechii slavi aveau şi ei obiceiul de a dărui ouă roşii la sărbătoarea primăverii. În tradiţia populară românească, oul roşu de Paşte are puteri miraculoase, de vindecare, de îndepărtare a răului, fiind aducător de sănătate, frumuseţe, putere şi spor.


De-altfel, în dimineaţa din duminica Paştelui, fetele să spălau pe faţă cu „apă neîncepută”, în care puneau un ou roşu pentru sănătate şi frumuseţe . Iar cojile ouălor se puneau în brazde, la arat, pentru ca pământul să dea rod bun. Dar ouăle erau întotdeauna vopsite în culori naturale.

O tradiţie specială este întâlnită în Bucovina, acolo unde oul roşu este văzut ca apărător de diavol, existând credinţa că doar atunci când oamenii vor înceta să facă ouă roşii şi să umble cu colinda, el îşi va face apariţia.

25 views0 comments