• Lumea in Stiri

Sindromul Havana


Austria şi Statele Unite au anunţat că investighează problemele de sănătate invocate de mai mulți diplomați americani de la Viena, după ce aceștia au acuzat așa numite simptome similare 'sindromului Havana'.


Ancheta guvernamentală a început după ce cazurilor de atacuri misterioase împotriva unor oficiali americani în lume ar fi crescut, aparent, din luna mai.


Atacurile au cauzat diverse stări de rău şi chiar leziuni cerebrale, cu simptome denumite 'sindromul Havana', unor diplomaţi şi agenţi ai serviciilor secrete care au lucrat în Cuba, China sau Rusia.

Chiar dacă mecanismul nu poate fi explicat, suspiciunile sunt că, în spatele acestor atacuri s-ar afla Rusia.


Explicația oamenilor de ştiinţă este că simptomele pot fi provocate de microunde pulsatile.


După primele asemenea atacuri, din 2016, în Cuba, apoi în China, cauzele şi efectele simptomelor au fost dezbătute pe larg de medici, fără a ajunge la o concluzie unanimă.Boala a primit numele de 'sindromul Havana' pentru că i-a afectat prima dată pe angajaţii ambasadei americane din Cuba, în 2016-2017. Diplomaţii americani şi canadieni din Havana s-au plâns atunci de ameţeli, pierderea echilibrului, pierderea auzului şi anxietate, iar unii au descris starea lor drept 'o ceaţă cognitivă'.


Statele Unite au acuzat Cuba că a efectuat 'atacuri sonice', acuzaţii negate cu tărie de Havana, iar incidentul a dus la creşterea tensiunii între cele două ţări.


New Yorker scrie că după ce Joe Biden a preluat preşedinţia SUA, mai mult de 10 agenţi de informaţii, diplomaţi şi alţi funcţionari americani de la Viena au semnalat probleme similare 'sindromului Havana'.


Ministerul Afacerilor Externe austriac a informat într-un comunicat că lucrează împreună cu autorităţile americane la o anchetă comună, în conformitate cu rolul Austriei de 'ţară gazdă'.


Austria găzduieşte un important număr de diplomaţi străini care lucrează pentru organizaţii internaţionale cu sediul la Viena.


43 views0 comments