• Lumea in Stiri

Somn usor


Un zgomot cât de mic în liniștea nopții este vinovat că n-am pus geană pe geană. O zi cu probleme restante, examene, sau un conflict care ne-a afectat- pot fi cauze suficiente sau simple justificări pentru o noapte albă.


Insomnia este cea mai frecventă tulburare de somn: cel puțin o treime din populația lumii s-a plâns de nopți nedormite, de-a lungul vieții. Predispuse la insomnie sunt, mai mult, doamnele, dar și persoanele care lucrează în ture sau au afecțiuni medicale.


O întâmplare poate deveni obișnuință, iar consecințele nopților albe, care nu lasă creierul să se refacă, nu sunt deloc superficiale. Este motivul pentru care există, din 2008 încoace, și o Zi mondială dedicată somnului, în vinerea dinaintea echinocțiului de primăvară. Somn regulat, viitor sănătos- este motto-ul zilei marcată, anul acesta, în 19 martie, la inițiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Un subiect dezbătut inclusiv de Societatea Română de Pneumologie, împreună cu Secțiunea de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă, în cadrul unui eveniment organizat, vineri de la ora 14.00, în Amfiteatrul mare din cadrul Facultății de Medicină din București.


Nevoia de somn variază de la o persoană la alta, dar și în funcție de vârstă. Un copil are nevoie de mai multe ore de somn, în timp ce adulții ar trebui să doarmă, în medie, 7 - 8 ore pe noapte. Medicina definește insomnia ca o tulburare de somn ce se manifestă prin dificultatea de a adormi, trezire în timpul nopții sau somn de slabă calitate.


Potrivit datelor oficiale, românii stau mai rău decât majoritatea populației la capitolul somn: peste jumătate dintre adulți spun că dorm mai puțin de 7-8 ore pe noapte și peste 75% suferă de epuizare. Considerată una dintre cele mai răspândite afecțiuni moderne, insomnia netratată poate afecta sistemul cardiovascular, scade puterea de concentrare și crește riscul de obezitate.


Printre cele mai frecvente cauze ale insomniei se numără afecțiuni fizice sau psihice, unele medicamente, tulburări hormonale, temperaturi extreme- prea cald sau prea frig- în dormitor, sau schimbarea ritmului de somn (călătorii prelungite, serviciul în ture), dar și cafea sau alcoolul băute seara, înainte de culcare.


Odată identificate cauzele, medicul poate stabili, dacă este necesar, un tratament, care poate varia de la psihoterapie la diverse medicamente.


Asta dacă, între timp, nu vi s-a făcut somn.