• Lumea in Stiri

Somnul in pandemie


Temerile, nesiguranța și anxietatea sunt câteva dintre stările care, în ultima perioadă, și-au spus cuvântul și în ceea ce privește calitatea somnului nostru.


În ciuda oportunităților aparent mai mari, de a lucra sau de a studia de acasă și de a dormi mai mult, rezultatele nu au fost deloc în favoarea unei perioade în care să ne fi odihnit mai mult. Iar datele, pentru medici, sunt chiar îngrijorătoare, pentru că este binecunoscută legătura dintre somn și imunitate.


Somnul este important atât pentru răspunsul imun adecvat al organismului la infecţie, precum şi pentru dezvoltarea memoriei imune după vaccinare, atrag atenția medicii.

Iar specialistul în medicina somnului de la Societatea Europeană pentru Studierea Somnului, dr. Peter Cipev, spune că infecţia cu noul coronavirus poate avea un efect toxic asupra centrului de somn din creier. Combinaţia tuturor efectelor adverse asupra odihnei de noapte menţine creierul într-o stare specială.


În pandemie, insomnia devine o problemă pentru mulţi oameni care înainte adormeau imediat ce puneau capul pe pernă. Stresul ritmului particular în care trăim, temerile privind sănătatea şi stabilitatea financiară, dificultatea de a combina munca de acasă cu grijile pentru învăţarea de la distanţă a copiilor, ori cu privire la părinţii aflaţi în vârsta de risc, otrăvesc în diferite moduri calitatea odihnei în timpul nopții. Unii oameni au dificultăţi în a adormi, alţii se trezesc la fiecare oră, alţii au coşmaruri.


Ca antidot, neurologii recomandă mai multe ore petrecute în aer liber, pentru că lumina soarelui ne reglează ceasul intern, la fel exerciţiile fizice, sau tehnicile de susţinere a echilibrului mental.


Studii medicale mai arată și că atunci când nu dormim suficient, adică sub 6 ore pe noapte, imunitatea unui vaccin antigripal, de exemplu, este mai scurtă ca durată. Fiecare oră de somn creşte în plus cu 50% anticorpii rezultaţi din vaccin.


14 views0 comments