• Lumea in Stiri

Sora mai mică a spanacului: Ștevia și beneficiile ei

Doina Crețu, jurnalist specializat în Sănătate

În lupta cu astenia de primăvară, soldat credincios este şi ștevia, o plantă perenă, asemănătoare cu măcrișul, cu care are multe însușiri comune.


Se presupune că este originară din zona sud-estică a Europei, unde este răspândită în special în flora spontană a unor țări ca România, Serbia sau Bulgaria, ţări în care apare de secole şi în arsenalul culinar.


Datorită gustului acrişor şi bogăţiei de vitamine şi săruri minerale, ștevia concurează cu succes spanacul.


Frunzele ei mari, de culoare verde intens, se folosesc în mâncărici, ciorbe, salate şi la împachetat sărmalele, primăvara.


Este bună în preparatele culinare, dar are şi efecte terapeutice. Mâncărica de ştevie este preţuită pentru revigorarea organismului.


Era folosită din timpuri stravechi în curele de slăbire datorită proprietatilor sale de reglare a nivelului de zahăr din sange.


Consumate crude, ca adaos la salate, frunzele au proprietăţi depurative şi diuretice şi sunt recomandate în boli ale sângelui, în afecţiuni hepatice şi diabet.


Ștevia mai are si alte proprietati benefice. De exemplu, s-a dovedit că poate opri dezvoltarea bacteriilor din cavitatea bucală, tocmai cele care produc carii dentare şi gingivite.


Un studiu efectuat de cercetatorii portughezi a demonstrat că ștevia distruge bacteriile care contribuie la formarea tartrului.


Frunzele de ştevie sunt totuşi contraindicate persoanelor care au pietre la rinichi sau la fiere, din cauza conţinutului mare de oxalaţi.

145 views0 comments