• Lumea in Stiri

Strategia de vaccinare din Marea Britanie, inspirată de filmul "Contagion"


Ministrul britanic al Sănătăţii Matt Hancock a mărturisit, la postul de radio LBC, că s-a inspirat din lungmetrajul "Contagion", pelicula regizată în 2011 de Steven Soderbergh, pentru a pune la punct strategia de vaccinare în Marea Britanie, scrie Le Figaro.

Într-un interviu, Matt Hancock a explicat că "a văzut filmul, care este bazat pe sfaturi epidemiologice foarte serioase" şi s-a referit la polemica din jurul vaccinului grupului farmaceutic AstraZeneca.

Potrivit lui Matt Hancock el a "insistat să comandăm suficient pentru ca fiecare adult să aibă cele două doze". "Am cerut şi foarte devreme sfaturi ştiinţifice cu privire la prioritizare şi ne-am prezentat proiectul publicului pentru prima dată în august sau septembrie, astfel încât să nu existe o mare dezbatere cu privire la ordinea referitoare la prioritate".


Acuzat, săptămâna trecută, că nu vrea să folosească fabricile de producţie britanice pentru vaccinuri cu destinaţia Europa, Hancock a spus: "Unul dintre lucurile pe care le-am făcut, la începutul pandemiei, a fost să insistăm asupra faptului că, pe măsură ce avem vaccinul, susţinut de la început de guvern, producţia britanică îi va proteja în primul rând pe britanici. Ca ministru al Sănătăţii, este datoria mea".


Lansată în luna decembrie, campania de vaccinare este, pentru moment, un succes. Britanicii au fost primii din lume care au aprobat un vaccin şi miercuri a fost depăşit pragul de 10 milioane de persoane care au primit prima doză. Ceea ce constituie "o etapă foarte semnificativă", a scris Matt Hancock pe Twitter.

Marea Britanie, unde pandemia a cauzat mai mult de 108 mii de morţi şi Anglia, care este în izolare strictă din 4 ianuarie, mizează în special pe această campanie de vaccinare pentru a scoate ţara din impas.