• Lumea in Stiri

Studiu: De ce se joaca cainii


Animal Cognition, o revistă care scrie despre comportamentul animalelor, publică rezultatul unui studiu care arată că, de cele mai multe ori, câinii se joacă pentru a oferi satisfacţie stăpânilor lor.

Câinii de companie sunt mai predispuşi să se joace unii cu alţii atunci când proprietarii lor sunt prezenţi şi le acordă atenţie.


Faptul că patrupezii sunt foarte atenţi la interesul pe care oamenii îl acordă este deja un lucru bine stabilit.

În experiment au fost implicate zece perechi de câini de companie care au trăit împreună cel puţin şase luni şi care, de obicei, se jucau unii cu alţii cel puţin o dată pe zi, potrivit proprietarilor lor.

Cercetătorii au înregistrat pe video perechile în trei situaţii: când proprietarul era plecat, când acesta era prezent dar îi ignora şi când era prezent şi le acorda multă atenţie, complimentând animalele şi mângâindu-le.


Cercetătorii au recreat aceste situaţii de trei ori, pe parcursul a câteva zile.

Concluzia: o atenţie sporită din partea proprietarului favorizează joaca animalelor.

Cel mai probabi, atenţia proprietarului este considerată o răsplată dorită de câini, la fel ca în cazul copiilor care îşi roagă părinţii să îi urmărească în timp ce încearcă să le arate ce ştiu să facă.

Totodată, este posibil ca aceste patrupede să fi învăţat că joaca împreună cu alţi câini le aduce recompense mai mari, cum ar fi faptul că proprietarul li se alătură în joc sau că îi scoate afară.

10 views0 comments