• Lumea in Stiri

Succesul Mariei Ventura, intre Paris si Bucuresti- Omul Zilei


A studiat la Conservatorul din Paris cu Eugène Silvain și Paul Mounet. A jucat alături de Sarah Bernhardt și Eduard de Max, dar și la Comedia Franceză, a cărei societară a devenit ulterior. Anual, a susținut spectacole în România cu ansamblul teatrului pe care îl conducea și îi purta numele: „Maria Ventura”.


O artistă completă, cu o voce specială și o prezență inconfundabilă, născută la 13 iulie 1886, Maria Ventura rămâne unul dintre cele mai importante nume ale scenei românești și europene, care a jucat cu egal succes în limba maternă, dar și în franceză.


A jucat în piese de Alexandru Kirițescu sau Mircea Ștefănescu, promovând dramaturgia românească și lăsând în urmă o carieră teatrală legendară. În 1938 a fost prima femeie care a dat viață unui personaj lui Racine, „Ifigenia”, iar filmografia reține interpretarea rolului Fantine Thénardier în cele patru părți ale filmului “Les Misérables”, realizat in anul 1913, dar și filmele “Le Roman d’un jeune homme riche”, “L’Ensorceleuse”, “Antar”,” Hérodiade”, “Quentin Durward”, “Le Fils de Charles Quint”, “Zaza” sau “Molière, sa vie, son oeuvre”.


Sunt doar câteva repere din cariera fulminantă a Mariei Ventura, într-o perioadă în care pe scena teatrului românesc urcau Lucia Sturdza- Bulandra și soțul său, Tony Bulandra, Maria Filotti, Agatha Barsescu, Aura Buzescu, Elvira Popescu sau Constantin I. Nottara.
Maria Ventura s-a născut cu numele Aristida Ventura, fiica actriței Lea Fanseta Valmont și a scriitorului Grigore Ventura. Cu toate că cei doi nu au fost căsătoriți, actrița a primit numele tatălui. A urmat Conservatorul din Paris, unde a și debutat.


A fost adorată de publicul român și francez, deopotirvă. În anul 1912 a jucat în primul film românesc istoric, “Independenţa României”, în rolul reginei Elisabeta, alături de Constantin Nottara, care interpreta rolul regelui Carol I.

După cum mărturisea într-o scrisoare din anul 1919, Maria Ventura era surprinsă de cât de bine o primea publicul francez, fiind felicitată printr-un număr mare de epistole de presa de la Paris.Din anul 1919, actrița a jucat la Comedia Franceză, iar în perioada 1929-1936, Maria Ventura s-a aflat la conducerea ansamblului teatral care i-a purtat numele.


În anul 1935, după un spectacol în care juca rolul “Monna Vanna” de Maurice Maeterlinck, pe scena Teatrului Național din București, presa vremii scria: „D-ra Maria Ventura a pus în acest rol toate rarele d-sale însușiri: talent, experiență și inteligența scenică.


Maria Ventura s-a stins din viață la 3 decembrie 1954 și este înmormântată la Cimetière de Passy din Paris.


28 views0 comments

Recent Posts

See All