• Lumea in Stiri

Târg Frumos. Ceramic. Folositor - la Dumbrava Sibiului


Muzeul ASTRA, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, va organiza de miercuri până duminică Târgul Frumos. Ceramic. Folositor.


26 de olari din România, Ungaria şi Republica Moldova se vor întrece la roata olarului, în gătit reţete tradiţionale pe vatră deschisă, în vase de lut. Comisiile de jurizare mixte, alcătuite din specialişti în olărit şi gastronomie, vor desemna cei mai buni olari şi bucătari-olari. "La acest târg, fiecare olar trebuie să lucreze la roată şi să reproducă în faţa juriului un vas din colecţia Muzeului ASTRA, care se încadrează în tema stabilită la ediţia anterioară (ceramica de Zalău), apoi să decoreze vasul cu motive şi ornamente specifice, în faţa comisiei de jurizare. De asemenea, olarii trebuie să prezinte juriului două piese (farfurie, cană, oală sau cănceu, decorative sau utilitare) realizate în atelierul propriu şi să gătească în vasele proprii pe vatră deschisă sau în cuptor reţete tradiţionale zonei din care provin. Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor, dezvoltând un concept inovator de derulare a unui târg, a unei conferinţe şi a unor ateliere, cu implementarea segmentelor de olărit, de gătit şi a unei tematici prestabilite, ceramica de Zalău", a declarat şefa Secţiei Muzee Pavilionare din Muzeul ASTRA, Karla Roşca.

Astfel, Muzeul ASTRA îi provoacă pe olari să părăsească zona de confort a standului de vânzare a produselor cerute de piaţă şi îi îndrumă să se documenteze în colecţii muzeale pentru a realiza o ceramică după modelul unor centre inactive astăzi, iar astfel să le pună în valoare.


În patru zile din cele cinci în care este programat evenimentul, la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber se vor organiza ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi şi ateliere experimentale de modelare, presare a lutului şi de decorare a ceramicii.


Un Atelier experimental de ardere a ceramicii va avea loc, sâmbătă, 24 iulie 2021, la Gospodăria - atelier de olar Găleşoaia, judeţul Gorj, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Demonstraţiile culinare, în schimb, se vor desfăşura tot la Târgul de ţară în perioada 22 - 23 iulie, începând cu ora 10,00. Olarii-bucătari vor găti, la Sibiu, în vase de lut pe vatră deschisă, reţete tradiţionale româneşti, maghiare şi moldoveneşti precum: Babgulyas unguresc, Tocană de vită cu tarhon şi paste, Tocană de căprioară, Ciorbă ţărănească, Gulaş cu găluşte, Gulaş secuiesc, Tocăniţa olarului cu vin roşu, Gulaş cu fasole boabe, Zeamă de pui, Tocăniţă ţărănească cu legume cu carne, Fasole moldovenească cu afumătură, mămăliguţă şi castraveţi muraţi, Supă de varză, Tocăniţă de pui cu tarhon.Sâmbătă, începând cu ora 14,00, publicul poate să deguste, până la epuizarea porţiilor: Tocăniţă ungurească de viţel şi Gulaş cu fasole boabe, iar duminică, Tocăniţă ungurească de viţel şi Gulaş cu carne de porc. Nightlosers Band va cânta la târg sâmbătă, de la ora 20,00, cu un recital muzical pe ritmuri de ethno şi blues.


Foto: Muzeul Astra

38 views0 comments