• Lumea in Stiri

Târgul cu plăcinte și nu numai


Vizitatorii Muzeului ASTRA în aer liber din Dumbrava Sibiului sunt invitaţi vineri, 9 iulie, la un târg de ţară şi un atelier de preparat verzare (plăcinte) specifice comunei Răşinari.


'La fel ca la orice târg, vizitatorii vor putea afla detalii despre resursele locale folosite de producători, modalitatea de realizare şi vor putea degusta bucatele a căror tradiţie merge mult în urmă. În cadrul evenimentului se va desfăşura şi un atelier de preparare a verzarelor, un produs emblematic pentru comuna Răşinari. Povestea verzarelor va fi spusă chiar de răşinărene, verzarele fiind plăcinte cu brânză şi mărar pe care răşinărenii le pregătesc o singură dată pe an, de Rusalii. În cadrul atelierului, vizitatorii vor putea să se implice în prepararea acestora. Noul circuit expoziţional: gospodăria de boştinar din Sebeşu de Jos, staulul şi gospodăria de oier transhumant din Răşinari, va familiariza publicul vizitator cu viaţa comunităţilor din cele două localităţi şi prin intermediul unor tehnologii de ultimă generaţie', a declarat muzeografa Mihaela Gherghel.


Târgul de vară reuneşte prin acest eveniment nouă producători din Răşinari, Sebeşu de Jos şi împrejurimi, care vor expune spre vânzare produse tradiţionale după reţete sau după inspiraţia dată de viaţa tradiţională a satului de altădată.


Vizitatorii vor putea achiziţiona produse apicole, ceară de albine şi produse făcute din aceasta, ţesături şi haine cu motive tradiţionale, produse din lapte de oaie, dulceţuri, siropuri şi zacuscă, legume proaspete, dar şi împletituri din răchită: coşuri şi corfiţe.

19 views0 comments