• Lumea in Stiri

Tablou de Van Gogh expus pentru prima data


Tabloul „Scenă stradală din Montmartre”, semnat de Vincent Van Gogh, prezintă un bărbat şi o femeie, plimbându-se la braţ pe lângă un gard şubred, cu o moară de vânt în fundal.Pictura urmează să fie prezentată în public pentru prima dată, după ce s-a aflat mai mult de un secol în colecţia privată a unei familii franceze.


Agenția DPA scrie că tabloul, pictat de Van Gogh în 1887 în timp ce se afla cu fratele său Theo în capitala Franţei, va fi expus de casa de licitaţii Sotheby’s la Amsterdam, Hong Kong şi Paris, înainte de a fi scos la licitaţie luna viitoare.


Casa de licitaţii a estimat valoarea picturii între 5 milioane de euro (6,08 milioane de dolari) şi 8 milioane de euro.
Pictura nu este singura de acest gen realizată de artistul olandez. Ea face parte dintr-o serie de tablouri semnate Van Gogh prezentând scene din Montmartre, un district din Paris unde se află în prezent biserica Sacre Coeur.


Lăcaşul de cult era în construcţie în perioada petrecută de Van Gogh în Paris iar zona era un amalgam de terenuri, case şi mori de vânt la marginea oraşului, artistul boem fiind atras de chiriile ieftine de aici.


Van Gogh a ajuns la Paris în 1886. El a părăsit oraşul doi ani mai târziu, spunând că s-a săturat de ritmul agitat al vieţii pariziene.


Artistul s-a mutat apoi în sudul Franţei, unde şi-a tăiat o parte din ureche în timpul unui episod de psihoză.


Mai târziu, Van Gogh s-a împuşcat şi a murit două zile mai târziu lângă Paris, la 29 iulie 1890.

7 views0 comments