• Lumea in Stiri

Taxa pe guma de mestecat in Londra


Premierul britanic Boris Johnson speră să strângă peste 100 de milioane de lire sterline dintr-o nouă taxă care ar putea fi impusă producătorilor de gumă de mestecat. Banii vor fi folosiți pentru curățarea străzilor britanice lipicoase din cauza celor care o aruncă pe jos. Pe Oxford Street din Londra, de exemplu, sunt în permanență în jur de 300 de mii de bucăți de gumă de mestecat aruncate. Curățarea lor are nevoie de aproximativ trei luni de muncă.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de dailymail.co, propunerea pentru producători este să plătească voluntar curățarea gumeoi de mestecat de pe străzi.

Premierul Boris Johnson a descris situația drept "o acnee monstruoasă de zgaibe gri lipicioase" și a calificat-o drept un "flagel".

Guma de mestecat este interzisă încă din anul 1992 în Singapore, tocmai pentru a păstra străzile curate. Măsura a fost luată la acel moment de Lee Kuan Yew, primul premier al micuţului stat asiatic.

Comercializarea gumei de mestecat este interzisă, iar cei care o aruncă pe jos, în spaţii publice, riscă o amendă de 700 de dolari, scrie wikipedia.org.


Peste 600 de mii de tone de gumă de mestecat sunt consumate, anual, în lume, iar consecintele asupra sănătății noastre și a mediului sunt dintre cele mai nefaste, potrivit Green Report.


Guma sintetică, obtinuta din petrol, siropuri și coloranți artificiali, contine aproape o sută de chimicale, poate provoca tulburări digestive și crește aciditatea bucala, scrie neo-planete.com.

Fabricanții spun că are și calități, printre care uciderea bacteriilor ce atacă dinții, eliminarea tartrului sau, chiar, dezvoltarea memoriei.

Mestecăm gumă în jur de 15 minute și, după aceea, o aruncăm la întâmplare, dar timpul necesar pentru descompunerea ei este enorm și poate ajunge până la 5 ani, dovedindu-se mai periculoasă pentru mediu decât dejecțiile animalelor de companie, care sunt biodegradabile. În plus, guma de mestecat ajunge să fie înghițită și de păsări.


Recent Posts

See All