• Lumea in Stiri

Temperaturi glaciale si furtuni de zapada in nordul si centrul Statelor Unite


Frontul arctic de înaltă presiune format deasupra Canadei, care a determinat scăderea temperaturilor până la valori cuprinse între -20 de grade Celsius şi -30 de grade Celsius în Midwest şi în marile câmpii din nordul Statelor Unite, va genera condiţii meteo încă şi mai dificile pe măsură ce se va deplasa spre statele americane aflate în centrul şi sudul ţării, a anunţat Serviciul Naţional de Meteorologie, National Weather Service - NWS.

'Avem un aer foarte rece deasupra Canadei, care va continua să coboare spre partea centrală a Statelor Unite în următoarele câteva zile', a spus meteorologul Lara Pagano de la NWS. 'Va urma o perioadă prelungită de temperaturi cu mult sub valorile normale', a adăugat ea.

Avertizări pentru vânturi susţinute au fost emise în statele din nordul ţării, inclusiv în Montana şi Dakota de Nord.


Pe măsură ce temperaturile vor scădea şi mai mult şi se vor amesteca cu aerul mai cald venit de deasupra Oceanului Pacific, astfel de avertizări meteo sunt aşteptate şi în state precum Illinois, Kentucky şi Oklahoma, dar şi în nordul Texasului, a adăugat Lara Pagano.

Furtuni de zăpadă vor fi cel mai probabil anunţate pentru Arkansas, Mississippi şi Kentucky, unde pot provoca întreruperi ale alimentării cu energie electrică. Din cauza drumurilor acoperite de polei, condiţiile de trafic vor deveni periculoase în cea mai mare parte a acestor regiuni, iar cursele aeriene ar putea fi amânate sau anulate, scrie agenția de presă Reuters.


În oraşul International Falls din statul american Minnesota, temperaturile au scăzut luni până la valoarea de -38 de grade Celsius, potrivit AccuWeather.

De mâine după-amiază, iarna se instalează și în România. Meteorologii anunță că din noaptea de joi spre vineri va fi ger în vest, nord și nord-est, dar și ninsori.