• Lumea in Stiri

Temperaturi record în Laponia, Țara lui Moș Crăciun


The Guardian scrie că țările nordice se confruntă în ultimele zile cu temperaturi anormal de mari.

În locuri unde maximele rareori trec de 20 de grade, au fost înregistrate temperaturi-record, chiar și dincolo de Cercul Polar.

În Laponia, duminică, s-a înregistrat cea mai călduroasă zi din ultimii 107 ani, termometrele ajungând la 33,5 grade Celsius.


Este cea mai ridicată temperatură înregistrată în nordul ţării după recordul absolut în domeniu, 34,7 grade Celsius, stabilit în anul 1914, potrivit agenţiei de presă STT.

La nivel naţional, iunie 2021 a fost cea mai caldă lună iunie raportată în Finlanda de la debutul măsurătorilor meteorologice din 1844, cu o temperatură medie de 16,5 grade Celsius, care a depăşit precedentul record din anii 1950, a confirmat Institutul naţional de meteorologie.


În Suedia, iunie 2021 a fost din nou cea mai caldă a şasea lună a anului înregistrată la Stockholm (cu o valoare medie de 19,3 grade Celsius) de meteorologii locali, depăşind recordurile precedente din 2018 şi 2019.


În 2018, la Cercul Polar au fost mai multe zile de caniculă și o fotografie din nordul Finlandei, cu câțiva reni care au simțit nevoia să se răcorească pe o plajă din orașul Rovaniemi, capitala Laponiei, a făcut atunci înconjurul internetului.Trei reni au fost surprinşi pe când se răcoreau în apa râului care traversează orașul, alături de mai mulți turiști, în costume de baie.


Neobișnuită era nu atât prezența renilor, care în această regiune cunoscută drept Țara lui Moș Crăciun pot fi văzuți în libertate, cât a localnicilor în costume de baie.

19 views0 comments