• Lumea in Stiri

Tezaur unicat descoperit în Prahova / Foto


Este vorba de 35 de monede, 4 cercei din aur şi un cercel din argint , care datează din secolul XI, un tezaur unicat în România.

Descoperirea a fost făcută în primăvara acestui an, în zona de sud a judeţului Prahova de către un pasionat de istorie, cu ajutorul unui detector de metale.

Potrivit şefului Biroului de arheologie din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, dr. Bogdan Ciupercă, aceasta este una dintre cele mai importante descoperiri arheologice făcute în judeţ în ultimii 30 de ani.

Unicitatea tezaurului este dată de faptul că acesta provine din secolul XI, dar şi de faptul că monedele fac parte dintr-o singură emisiune a unui singur împărat bizantin - Nichifor III Botaneiates (1078 - 1081), astfel de descoperiri fiind rarităţi. Se crede că obiectele ar fi aparținut unui militar, pentru că exista obiceiul ca militarii să poarte cercei.Tezaurul alcătuit din 40 de piese de cercei și monede din metal prețios este unicat în România ilustrând relațiile populației și a structurilor de putere de la nordul Dunării cu Imperiul Bizantin. Literatura de specialitate nu cunoaște în România nici un tezaur similar care să conțină piese de podoabă și un grup compact de monede din electrum din același tip puse în circulație de împăratul bizantin Nichifor III Botaneiates în anii 1078-1081. Tezaurul poate fi pus în legatură cu revolta orașelor din thema Paradunavon sau Paristrion (1072-1091) și ar fi putut aparține unui mercenar peceneg din armata bizantină. Pentru o perioadă în care documentele scrise sunt rare, tezaurul descoperit se constituie într-o sursă importantă de reconstituire a istoriei zonei cuprinsă între Dunăre și Munții Carpați la sfârșitul secolului al XI-lea.

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova urmează șă efectueze un diagnostic arheologic pentru a stabili contextul respectivei descoperiri” - scrie pe pagina de Facebook a Muzeului şeful Biroului de arheologie din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, dr. Bogdan Ciupercă.

Piesele găsite urmează să fie restaurate. Ele vor fi incluse în patrimoniul cultural naţional, iar cel care le-a găsit va fi recompensat cu o sumă reprezentând 45% din evaluarea finală a tezaurului.

396 views0 comments