• Lumea in Stiri

Timbre cu flori


Din când în când, Romfilatelia marchează un moment sau o personalitate prin emiterea unor mărci poștale speciale. Natura sau animelele sunt și ele promovate prin timbre.


Anul acesta, la început de primăvară, a venit rândul florei din rezervațiile naturale.


În România au fost identificate aproximativ 3.700 de specii de plante, reprezentând circa 30% dintre speciile din Europa.


Printre acestea se numără aproximativ 1.400 de specii rare sau ameninţate, care supravieţuiesc în arii protejate de pe tot cuprinsul ţării, de la rezervaţii floristice de mică întindere până la marile parcuri naţionale şi rezervaţii ale biosferei.


Noua emisiune de mărci poştale - "Floră din rezervaţiile naţionale" - este în circulaţie de vineri, 12 martie.


Gentianella bulgarica este reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 1,70 lei, în timp ce Varza de mare (Crambe maritima) se regăsește pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei.


Vineţelele (Centaurea jankae), numite astfel datorită florilor de culoare purpurie, sunt reprezentate pe timbrul cu valoarea nominală de 5,50 lei, iar Gărdurariţa (Nitraria schoberi) apare pe timbrul cu valoarea nominală de 19,50 lei.


O parte dintre plantele prezente pe timbre se regăsesc în Parcul Național Munții Rodnei.

Cu o suprafaţã de 47.000 ha, Parcul cuprinde una dintre cele mai vechi rezervaţii naturale din ţarã (Pietrosu Mare, 1932), recunoscutã ca Rezervaţie a Biosferei.Colecţionarii de timbre vor descoperi ilustrate, în aceastã emisiune filatelicã, urmãtoarele flori: opaiţul munţilor Rodnei, crinul de pãdure, garofiţa de munte, steluţa alpinã, clopoţeii şi floarea de colţi.


Floarea de colţi (Leontopodium alpinum), adevãratã minune a naturii, declaratã monument al naturii şi ocrotitã prin lege, este ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 0,30 Lei. Mapa filatelică este realizată în tiraj limitat de 231 de exemplare.


Emisiunea de mărci poştale "Floră din rezervaţiile naţionale" va fi disponibilă începând de vineri, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online http://romfilatelia.ro/store/.

26 views0 comments