• Lumea in Stiri

Tinerii francezi, copleșiți de depresie

Studenții francezi vor protesta miercuri pentru a atrage atenția asupra creșterii problemelor de sănătate mintală. Mulți spun că suferă în urma pandemiei de coronavirus și vorbesc despre o combinație de izolare, inactivitate și lipsa de perspectivă.


Psihologii și consilierii universităților franceze spun că au fost copleșite în ultimele luni de numărul de persoane care au solicitat ajutor. Numai în ultimele două săptămâni, doi studenți din Lyon au încercat să-și ia viața.


La fel ca în multe țări, studenții din Franța nu au putut participa la cursuri de câteva luni și mulți locuiesc departe de casă, în locuințe mici, pentru a reduce cheltuielile.


Închiderea cafenelelor, barurilor, cinematografelor și sălilor de sport a dus la limitarea drastică a posibilităților de socializare. În plus, de sâmbăta trecută, în toată Franța, circulația este interzisă după ora 18.Ryan Kennedy, un student la drept de 19 ani din Montpellier, povestește pentru BBC: „Locuiesc singur într-o garsonieră din septembrie - este pentru prima dată când trăiesc singur și nu trece o zi fără ca un prieten să mă sune pentru că se luptă cu depresia”.


Ryan și prietenii lui au început să scrie pe Twitter cu hashtagul #GhostStudents, un termen pe care l-au creat pentru a reflecta modul în care studenții s-au simțit ignorați de guvern.


Heïdi Soupault, studentă la științe politice din Strasbourg, a trimis o scrisoare președintelui Emmanuel Macron săptămâna trecută. „Am 19 ani și mă simt ca și cum aș fi murit. Nu mai am vise. Și nu am nici o speranță sau o perspectivă"- scrie ea.


Scrisoarea ei a fost distribuită pe rețelele de socializare, iar mulți studenți au scris, la rândul lor, că trăiesc aceleași sentimente și aceleași frustrări.


Președintele Macron i-a răspuns tinerei: „Este greu să împlinești 20 de ani în 2020”, a scris el, reluând o replică dintr-un discurs din octombrie, anul trecut. "Continuați să rezistați ... Știm ce vă datorăm. Vă mai cer un efort."


Guvernul a promis că ia în calcul o revenire parțială la cursurile universitare, la sfârșitul lunii.

Dar această măsură se va aplica doar unui număr mic de studenți - în special celor din primul an de studiu - ceea ce înseamnă că mulți tineri se vor confrunta în continuare cu perspectiva unei așteptări lungi până când vor putea reveni la un fel de normalitate.


Unii se tem că acest lucru poate duce la o creștere a problemelor de sănătate mintală și nu exclude ca unii studenți să renunțe complet la cursuri.

12 views0 comments