• Lumea in Stiri

Tot ce trebuie să știi despre planta cu frunze rotunde și verzi: Untișorul

Doina Crețu, jurnalist specializat pe Sănătate





Vă sugerez să adăugați în salatele primăverii „o mână” de untişor.


Are frunzele rotunde, de un verde intens şi creşte în toate zonele ţării. Este bun de mâncat până îi apar florile galbene.


Untișorul conține multă vitamina C. Aşa se explică de ce, încă din evul mediul, se ştia că îi întăreşte pe cei plăpânzi.


Substanțele ușor amărui din frunzele de untișor proaspăt stimulează secreția gastrică și fac bine celor cu digestie dificilă.


Planta are în conţinut şi vitamina E, calciu, potasiu și fibre care ajută la reducerea colesterolului din sânge și la reglarea tensiunii arteriale.

Consumul de salată din frunze de untișor se spune că scade riscul de cataractă și ajută la menținerea sănătații creierului, datorită acidului folic pe care îl are în compoziție.


Contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea circulației sângelui. Stimulează circulația venoasă şi ajută la tonifierea pereților capilari. Pentru aceasta, se consumă câte 50 g de frunze de untișor, zilnic, pe o perioadă de minimum două săptămâni. Cataplasme cu frunze zdrobite de untişor pot fi folosite pe zonele afectate de varice.



Untișorul este unul dintre cele mai bune remedii cunoscute contra hemoroizilor, datorită proprietăților sale laxative și antiinflamatoare. Sucul proaspăt, folosit extern, are efect calmant şi opreşte sângerările.


Salata de untișor favorizează eliminarea toxinelor și, în acest mod, ajută la curăţarea tenului. De aceea este bună o cură cât mai lungă, primavara, pentru cei care suferă de acnee. Și, demn de reţinut: reduce sensibilitatea alergică, în special pentru cei care au alergie la polen.


Atenţie însă! Untișorul este bun de mâncat numai pînă când înfloreşte, deoarece, atunci când florile sale galbene au apărut, planta capătă o anumita toxicitate şi irită tubul digestiv. Frunzele se mai pot utiliza, după înflorire, doar în terapiile externe.

Cantitatea maximă zilnică recomandată pentru consum este de 100 g de frunze, pentru adulți și 50 g pentru copiii de peste 10 ani.


Cei care mănâncă pentru prima oară frunzele plantei este bine să-și înjumătățească doza.

88 views0 comments