• Lumea in Stiri

Tradiții ciudate de Paște, în diferite țăriÎn Australia, în 1991, a fost inițiată mișcarea Rabbit Free (Fără iepure), astfel încât tradiționalul urecheat a fost înlocuit cu un… cangur mic din ciocolată. Explicația este simplă: în Australia, iepurii sunt considerați animale foarte dăunătoare pentru culturi, așa că nu și-i dorește nimeni, nici măcar din ciocolată.

În Finlanda, copiii obișnuiesc să se îmbrace ca vrăjitoarele și ies pe străzi cu fețele pictate și cu băsmăluțe pe cap, purtând în mânuțe crengi de salcie împodobite cu pene colorate. E un fel de „colind”, pentru că primesc ouă din ciocolată și dulciuri.


În insula Corfu, în Grecia, în dimineața Paștelui are loc tradiționala aruncare a oalelor de lut. Oamenii ies la geamuri și în balcoane, iar de acolo aruncă vase și alte obiecte din lut direct în stradă. Se spune că obiceiul provine de la venețieni, care, de Anul Nou, obișnuiau să arunce obiectele vechi din casă. O altă variantă spune că, de fapt, acesta este un mod de a ura bun-venit primăverii.


Una dintre cele mai neobișnuite tradiții de Paște din întreaga lume este întâlnită în Norvegia . În acea perioadă, norvegienii obișnuiesc să citească romane polițiste, pe care editorii le scot sub denumirea de Paaskekrimmen (Crime de Paște). Tradiția ar fi început în 1923, când un editor a promovat pentru prima dată, de Paște, un thriller într-un ziar, însă cititorii nu au realizat că era vorba doar despre o reclamă.


În ţările din America Latină are loc spectacolul numit Arderea lui Iuda. Acesta constă în incendierea unei efigii care îl reprezintă pe ucenicul care l-a trădat pe Iisus pentru 30 de arginţi.


În Italia, la Florenţa, o căruţă trasă de un bivol conduce procesiunea pascală până în centrul oraşului, unde se adună oamenii în faţa catedralei. Artificiile ascunse în căruţă sunt folosite pentru o spectaculoasă explozie.În Ungaria, în a doua zi de Paşte, există obiceiul ca bărbaţii să stropească cu parfum femeile, iar acestea îi recompensează cu ouă vopsite. Acest obicei se regăsește și în unele zone din România.


13 views0 comments