• Lumea in Stiri

Trafic cu certificate false de teste negative COVID-19

Agenţia europeană de poliţie avertizează călătorii să nu cumpere, pe aeroporturi, certificate false de teste negative COVID-19, care se vând cu până la 300 de euro. Avertisment Europol a fost dat după ce mai multe persoane care vindeau astfel de certificate au fost arestate pe aeroporturi din Marea Britanie şi Franţa, dar și online sau prin intermediul unor mesagerii pe telefon în Spania şi Olanda.

În condițiile în care numeroase state cer proba faptului că pasagerii nu sunt contaminaţi

”este foarte probabil ca infractorii să profite de ocazie pentru a produce şi vinde false certificate de teste covid-19, atât timp cât vor fi menţinute restricţiile de călătorie din cauza pandemiei”, avertizează Europol.

În urmă cu zece zile, un bărbat suspectat de vânzare de false certificate de necontaminare cu noul coronavirus a fost arestat pe Aeroportul Luton, în Marea Britanie.


La începutul lui noiembrie, poliţia franceză a arestat şapte persoane, în cadrul destructurării unui trafic cu false certificate de teste negative covid-19, cu numele unui laborator real, vândute cu preţuri între 150 şi 300 de euro unor călători pe Aeroportul Roissy-Charles-de-Gaulle, în apropiere de Paris.

În Spania, poliţia a arestat un bărbat care vindea - online - documente false de acest fel, cu 40 de euro, iar în Olanda traficanţi făceau acelaşi lucru folosind aplicaţii pe mesagerii de pe telefoane mobile.