• Lumea in Stiri

Tuberoza de Hoghilag- prima floare din Romania protejata la nivel european


Tuberoza de Hoghilag va fi prima floare din România şi a treia din Europa protejată pe continent. Producătorii din Sibiu vor depune la începutul lunii august dosarul pentru evaluare în vederea obţinerii din partea Comisiei Europene a Indicaţiei Geografice Protejate.În registrul indicaţiilor geografice de la Comisia Europeană mai sunt doar două flori înregistrate: Azaleea de Gent din Belgia şi Trandafirul de Szoregy din Ungaria. Avantajele pentru producători în urma certificării calităţii unui produs cu IGP sunt notorietatea la nivelul Uniunii Europeen, dar și măsuri de finanţare dedicate.


La Hoghilag sunt aproximativ 40 de cultivatori de tuberoze, jumătate dintre ei cultivând planta intensiv, în scop comercial, iar cealaltă jumătate în scop decorativ, din pasiune.

Aproximativ 200.000 de tuberoze sunt cultivate pe o suprafaţă de patru hectare, în grădini şi spaţii protejate. Producătorii îşi fac singuri materialul săditor.


Tuberozele înfloresc o dată la 3 ani, iar acest lucru i-a determinat pe cultivatori să înfiinţeze trei generaţii active de cultură pe fiecare plantaţie, pentru a avea flori în fiecare an. Planta nu rezistă la condiţiile de ger şi sol îngheţat astfel că bulbii se scot în fiecare toamnă, se păstrează în condiţii de temperatură şi atmosferă controlate, căldură şi umiditate în aer, şi se replantează primăvara. Perioada de înflorire este iulie-septembrie, chiar octombrie, la tuberozele cultivate în spaţii protejate.

Cei care vor să se bucure de minunatele flori sunt invitați la Festivalul Tuberozelor, organizat anul acesta în zilele de 7-8 august la Hoghilag.


Tuberozele, originare din Mexic, se mai cultivă şi în judeţul Prahova, în zona Banatului, dar nu la fel de intens ca în zona Sibiului, unde tradiția se păstrează din perioada interbelică.