• Lumea in Stiri

Turnul bisericii fortificate din Saschiz a fost restaurat


Aflat în patrimoniul UNESCO, turnul-clopotniţă al Bisericii Evanghelice Fortificate din Saschiz este un monument reprezentativ pentru arhitectura săsească de secol XV şi a beneficiat de lucrări asupra zidăriei de interior, faţadelor, şi de amenajarea scării interioare de lemn, refacerea acoperişului şi pardoselii, care s-au încheiat, anunță Parohia Evanghelică S.A. din Saschiz.

Construcţia turnului a început undeva după anul 1400, dar era mult mai mic, apoi s-a tot înălţat și a avut mai multe intervenţii de-a lungul istoriei, ultima în 1832.

Comuna Saschiz a fost menţionată documentar pentru prima oară în perioada 1305-1310, iar în anul 1419 figura ca oraş cu mai multe bresle, dintre care cele mai vestite erau cele ale cizmarilor, tâmplarilor, olarilor şi zugravilor.Pe lângă Biserica Evanghelică 'Sfântul Ştefan' şi Turnul cu Ceas, construite în secolul al XV-lea, în comuna Saschiz există şi o Cetate Ţărănească ridicată în secolul al XIV-lea, aflată, de asemenea, în restaurare, precum şi zeci de alte clădiri de patrimoniu.


Construcţia Bisericii 'Sfântul Ştefan' din Saschiz a început în anul 1493, pe locul unei bazilici romane, şi este construită în stil gotic. Turnul de apărare are un aspect masiv şi are prevăzute niveluri cu guri de tragere, fiind construit la o distanţă de circa 10 metri de sacristie.


Fortificaţia săsească a fost construită între secolele al XIV-lea şi al XV-lea, cu ziduri înalte până la 9 metri, din care se mai păstrează doar o parte.


Patrimoniul UNESCO în judeţul Mureş include, pe lângă situl săsesc cu biserica fortificată din Saschiz, şi Centrul istoric Sighişoara, construit în secolele XIII-XIV.