• Lumea in Stiri

Turnul Eiffel si Resita

Updated: Apr 5


Aproape de fiecare dată când vine vorba despre Turnul Eiffel, aud și asocierea cu oțelul produs la Reșița, care ar fi contribuit la ridicarea construcției.


Un lucru de netăgăduit, întipărit pe scheletul metalic. Inscripții pe care, oricât le-ar căuta cineva sunt de negăsit, pentru că nu există.


Realitatea este că oțelul, așa cum este, defapt, inscripționat pe celebrul monument, provine de la furnizorii vremii: “FORGES ET USINES DE POMPEY FOULD-DUPONT FOURNISSEUR DES FEAS DE LA TOUR”.

Sursa este confirmată și de site-ul oficial al Turnului Eiffel, www.toureiffel.fr, unde există referiri clare la materialul folosit și la cei care au contribuit la ridicarea Turnului, astăzi simbol al Parisului.


Ca să mă lămuresc de unde a plecat legenda oțelului de la Reșița, am mers direct la sursă, și am vorbit cu cercetătorul Dan Perianu, autor al unei cărţi despre “Istoria Uzinei Reşiţa”.

După ce a cercetat documentele din arhiva uzinei, Dan Perianu poate afirma, cu certitudine, că nu există nici o legătură între Turnul Eiffel și Uzinele din Reșița. Dar a descoperit posibila sursă a legendei care leagă totuși orașul Reșița de Turnul Eiffel.

Pentru că, din anul 1882, la Reşiţa a început construcţia de poduri rutiere, iar primul pod rutier făcut de uzinele Reşiţa a fost cel de peste Tisa, la Seghedin, realizat după proiectele renumitului inginer francez Gustave Eiffel.

Adevărul este că Uzinele de la Reșița au cu ce să se mândrească.


Aici, în 1872 a fost produsă prima locomotivă cu abur, denumită „Resicza”, proiectată de John Haswell, directorul fabricii de locomotive „St. E. G." din Viena, având numărul de circulație 2. Numărul 1 a fost atribuit locomotivei „Szecul”, fabricată la Viena. Dar asta este altă poveste.Revenind la Turnul Eiffel, îi spunem La mulți ani, pentru că astăzi împlinește 132 de ani. Construit cu ocazia Expoziţiei Universale de la Paris, din 1889, Turnul a fost privit inițial cu reticență, pentru că era considerat inestetic, dar a ajuns destul de repede să fie considerat simbolul capitalei Franței.


Acum Turnul Eiffel are o valoare estimată la aproape 450 de miliarde de euro, cu mult peste cea a Colosseum-ului din Roma sau a celebrei Sagrada Familia din Barcelona.

Este înscris ca monument istoric din 24 iunie 1964, și face parte din Patrimoniul mondial UNESCO din anul 1991, alături de alte monumente pariziene.