• Lumea in Stiri

Ultimul pod incas s-a prăbusit din cauza restrictiilor sanitare/FOTO+VIDEO


Ultimul pod suspendat din epoca incaşilor, care se înălţa deasupra râului Apurimac, din regiunea peruană Cusco, s-a prăbuşit după ce structura realizată din frânghii împletite, reînnoită anual într-o ceremonie inclusă în patrimoniul UNESCO, a cedat.

Motivul sunt restricțiile impuse din cauza crizei sanitare, care au împiedicat comunităţile indigene însărcinate cu ceremonia de reînnoire a frânghiilor podului Q'eswachaka să le schimbe anul trecut.

Direcţia pentru Cultura din Cusco a declarat pentru postul de televiziune RPP Noticias că sezonul ploilor şi lipsa lucrărilor de întreţinere a podului suspendat, cu o vechime de 600 de ani, au stat la baza prăbuşirii structurii în apă. Acum a fost creat un grup multidisciplinar în provincia Cusco, pentru a găsi soluţii de reinstalare a podului ancestral, o importantă destinaţie turistică în zonă, cu o valoare culturală specială.

Ceremonia de reînnoire a frânghiilor pe care o practică oamenii din comunităţile indigene de pe ambele maluri ale râului Apurimac ar fi trebuit să aibă loc anul trecut, în iunie când, timp de trei zile, femeile de aici împletesc fire de paie sau 'ichu', o tehnică unică inclusă de UNESCO în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii în 2013.