• Lumea in Stiri

Ultimul Trabant


30 aprilie 1991- a fost ziua în care, pe porțile fabricii germane din Zwickau, ieșea ultimul Trabant, mașina „națională” a Republicii Democrate Germane.


Povestea automobilului din carton, ajuns emblematic pentru fosta RDG, a început ca toate poveștile perioadei. În 1957, cu un nume împrumutat, defapt, pentru că numele Trabant înseamnă "companion" sau "satelit" și a fost tradus în germană din limba rusă, unde corespunde cuvântul Sputnik, nume utilizat frecvent în domeniul spațial, fotografic și auto. Așa că mica fabrică din Germania comunistă l-a adoptat și a inceput să producă automobile sub acest brand.

Încă de la începutul producției, Trabanturile au fost la mare căutare. Pentru că în fosta RDG nu erau permise importurile de Volkswagen de peste zid, din Republica Federală Germania, așa cum nu erau permise nici alte mașini din vest. Prin urmare, primul model comercializat, Trabant 500, a ajuns să aibă un succes uriaș.Cine comanda un Trabant trebuia să aștepte luni sau ani, cum bine știm că se întîmpla și în cazul Daciilor produse în România. O investiție uriașă, de care oamenii se îngrijeau cu mare atenție, pentru că de o altă mașină nu mai putea fi vorba prea curând. Prin urmare, durata medie de utilizare a unui Trabant era de 28 de ani.


În fabrica din Zwickau, din 1957 și până în 1991, s-au produs peste 3 milioane de automobile Trabant. Zece ani mai târziu, la 1 ianuarie 2001, în Germania încă mai erau înscrise în circulație aproape 34 de mii de astfel de automobile.


În perioada de fabricație, autoturismele au fost exportate în fostele țări socialiste, cele mai multe trabanturi au ajuns în Cehoslovacia, Polonia și Ungaria.

Celebrul Trabbi este astăzi istorie, dar o istorie mai degrabă iconică, așa cum a ajuns Volkswagen Beetle sau Fiat 500, pentru că pasionații care își doresc un Trabant în stare impecabilă trebuie să scoată ceva bani din buzunar. O sumă mare pentru un obiect de muzeu, nu de folosit.


Care ne reamintește de vremurile în care simpaticul Trabant a schimbat vieți și a făcut posibilă circulația în țările comuniste. Cine știe, poate într-o bună zi se va întoarce, și va revoluția din nou piața auto!


135 views0 comments