• Lumea in Stiri

Un șobolan premiat pentru curaj a ieșit ...la pensie


Este vorba de șobolanul african Magawa, care timp de cinci ani a adulmecat mine de câmp și dispozitive explozibile în Cambodgia.


Șobolanul african gigant este cea mai de succes rozătoare antrenată de un ONG belgian, APOPO, pentru a găsi mine, scrie Associated Press.


Anul trecut, Magawa a câștigat cea mai înaltă distincție civilă britanică pentru curaj la animale, o onoare până acum rezervată doar câinilor.


Asta după ce, de-a lungul „carierei”, Magawa a ajutat la curățarea a 141.000 de metri pătrați de teren, folosindu-și simțul mirosului pentru a găsi 71 de mine îngropate și 38 de proiectile neexplodate.


Acum însă a venit vremea pensionării.


ONG-ul care l-a dresat pe Magawa precizează că uriașul șobolan african a devenit mai lent. Pur și simplu, a îmbătrânit.


La pensie, Magawa va trăi în aceeași cușcă și va avea cam același program, fără a mai merge însă pe câmpurile minate.


Șobolanul african gigant va primi aceeași mâncare, se va juca în fiecare zi, va face exerciții fizice, iar sănătatea îi va fi urmărită de veterinari.


De asemenea, timp de 20-30 de minute pe zi el va fi într-o cușcă mare, unde are facilități precum o roată de alergat sau o groapă cu nisip.


Magawa este parte a unui grup de șobolani crescuți cu scopul de a depista minele, deoarece dimensiunile îi permit atât să treacă peste mine fără să le declanșeze, cât să o și facă foarte rapid.


58 views0 comments