• Lumea in Stiri

Un buchet de flori si un lacat de iubire

Updated: Feb 14


La mijloc de februarie Europa și-a reamintit că iarna mai are un cuvânt de spus, chiar dacă dragostea plutește în aer!

Oricât ne-am opune, „Ziua Sfântului Valentin” - Ziua darurilor şi a iubirii, sărbătorită mai ales în Europa Occidentală şi Statele Unite, este marcată şi la noi, deşi avem "Dragobetele", o sărbătoare dedicată zeului dragostei cu acelaşi nume, care se celebrează la date diferite, în funcţie de zonele ţării, între 24 februarie şi 25 martie. Dar, cum dragostea este un sentiment atât de frumos...nu strică o zi în plus! Și o floare în plus.


Mai sunt la modă buchetele de flori?


Unii ar spune că da, pentru că milioane de flori se vând în fiecare an. Și în România, lider de piață de necontestat rămâne Țara Lalelelor, care exportă peste 40% din florile vândute în lume. Se pare, însă, că Turcia a reușit să încline balanța în favoarea florilor de pe Bosfor, și anunță că exporturile de flori de Ziua Îndrăgostiților vor aduce cu 10 milioane de dolari mai mult decât anul trecut. Principalele piețe către care pleacă florile turcești sunt Olanda, Anglia, Germania, România şi Ucraina. În Antalya, regiune în care se realizează o mare parte a producţiei de flori, pregătirile pentru Ziua Îndrăgostiţilor au început încă din 25 ianuarie. Din sere au fost strânse florile de culoare roşie, au fost împachetate şi au început să fie distribuite cu TIR-urile spre depozitele din 22 de ţări. Florile pregătite pentru livrare în ultima săptămână au fost trimise cu avioanele.


Care sunt florile preferate?


Trandafirii rămân în top, dar au cam început să piardă teren în fața buchetelor sofisticate, preferate pentru că sunt combinate soiuri diferite de flori, potrivit estimărilor companiilor cu afaceri în domeniu.Piața de flori și COVID-19

Aproximativ o treime dintre comenzile mondiale de flori erau, în general, pentru evenimente speciale de afaceri sau personale, dar odată cu restricțiile aduse de criza sanitară, și vânzările de flori au intrat în impas.


La fel și celebra bursă de flori din Aalsmeer, Olanda, localitate aflată la 20 de kilometri de Amsterdam, care anul trecut s-a prăbușit și tone de flori au ajuns la gunoi.


Totuși, n-ar strica să ne reamintim că există și o terapie cu flori.


În studiile lor pentru căutarea remediilor în păstrarea sănătății emoționale, cercetătorii au descoperit 38 de flori și arbori care au efecte curative. Astfel, terapia florilor a devenit o adevărată practica psihologică, ce tratează cu succes afectiunile emoționale. Terapia Bach.

Terapie care ar putea aduce bucurie și peste 10 zile, de Dragobete, când fiul Babei Dochia, zeul dragostei la români, poate adăuga o turtă dulce.

Și un lacăt al iubirii, prins măcar de ”Podul îndrăgostiților” din Timișoara.


A devenit deja o traditie ca pe 14 februarie, tinerii care vor să-și facă jurăminte de dragoste să-și dea întâlnire și să agațe lacăte de marginea podului pietonal de peste Bega, devenit un simbol al iubirii. Cheile lacătelor, pe care sunt scrise inițialele celor îndrăgostiți, sunt aruncate în apă, ca o promisiune a faptului că nimic nu va rupe legătura iubirii.De-a lungul anilor, sute de cupluri au lăsat aici, ca mărturii ale sentimentelor lor, lacăte simple sau în formă de inimi, care dau acestui loc un farmec aparte.


Din păcate, ”Podul Îndrăgostiților”, inspirat de alte orașe, precum Praga sau Paris, se află într-o stare avansată de degradare.


Dar nu lacătele sunt de vină! Nici florile, nici iubirea.

Recent Posts

See All