• Lumea in Stiri

Un colorant folosit in alimente poate deteriora ADN-ul


Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a decis că dioxidul de titan, cunoscut şi sub numele de colorant E171, nu mai poate fi considerat sigur ca aditiv alimentar.

E171, sub formă de pulbere, este utilizat în diferite alimente pentru proprietăţile colorante (pigment alb). În Franţa, de exemplu, este utilizat în multe produse alimentare din cofetărie, patiserie sau chiar preparate gătite, potrivit site-ului Agenţiei Naţionale Franceze pentru securitate sanitară, alimentaţie, mediu şi siguranţa muncii.

Concluziile Autorității fac referire la genotoxicitatea, capacitatea unei substanţe chimice de a deteriora ADN-ul, materialul genetic al celulelor.

Evaluarea, însă, este doar pentru Comisia Europeană, pentru că statele din Uniunea Europeană urmează să decidă cu privire la utilizarea acestui aditiv.

Consiliul Superior al Sănătăţii din Belgia consideră, de exemplu, că dioxidul de titan este un posibil cancerigen, în timp ce Franţa l-a interzis anul trecut ca aditiv alimentar timp de un an, deoarece cercetătorii au stabilit că acest produs poate provoca leziuni precanceroase.


Recent Posts

See All