• Lumea in Stiri

Un cuc a revenit in Marea Britanie dupa ce a strabatut o distanta-record


PJ este numele exemplarului de cuc inclus într-un proiect de monitorizare a acestei specii aflate în declin, care a revenit din Africa în King's Forest din Suffolk, Marea Britanie, încheind, astfel, cea de-a cincea migraţie anuală de când i-a fost ataşat un dispozitiv de urmărire prin satelit, în iunie 2016.


PJ a călătorit peste 80.000 de kilometri de la montarea dispozitivului de urmărire şi este primul exemplar de cuc monitorizat prin satelit care a reuşit să parcurgă o asemenea distanţă de la iniţierea proiectului organizaţiei British Trust for Ornithology, în 2011.


Exemplarul de cuc a traversat deşertul Sahara de zece ori şi a trecut peste mări, peste Munţii Atlas din Maroc şi peste Munţii Pirinei din Franţa şi Spania.

Potrivit organizaţiei British Trust for Ornithology, PJ avea un an când i-a fost ataşat dispozitivul de monitorizare, iar vara aceasta va împlini şase ani, apropiindu-se de recordul de longevitate al unui cuc monitorizat în Marea Britanie, de şase ani şi unsprezece luni, stabilit de un exemplar care s-a stins în 1983.

Cucii sunt păsări migratoare care vizitează şi Marea Britanie, unde femelele depun ouă în cuiburile altor specii, păcălind păsările să le clocească şi să le îngrijească puii.

Proiectul de monitorizare și-a propus să afle motivele pentru care populaţia de cuci este în scădere, specia fiind înscrisă pe ''lista roşie'' de vieţuitoare aflate în pericol de dispariţie din cauza reducerii numărului de exemplare. Numărul cucilor a scăzut cu peste două treimi pe întreg teritoriul Regatului Unit şi cu aproape trei sferturi în Anglia în ultimii 23 de ani, potrivit BTO.

''L-am urmărit cu fervoare pe PJ de când şi-a început drumul înapoi în Marea Britanie, la sfârşitul lunii februarie, dorindu-ne să îşi încheie călătoria înapoi în această primăvară'', a spus Chris Hewson, cercetător-şef în cadrul proiectului BTO.

Cucii monitorizaţi prin satelit pot fi urmăriţi în timp real pe site-ul BTO, bto.org/cuckoos.


11 views0 comments