• Lumea in Stiri

Un oraș din Cehia și-a lansat propria monedă pentru revenirea după criza COVIDEste vorba despre Kyjov, un orășel din sud-estul Cehiei. Noua monedă se cheamă corrents – o combinație între „coronavirus” şi „currency”.


Până la 2.000 de locuitori ai oraşului au dreptul la „corrents” în valoare de 400 de coroane, pe care să îi cheltuiască la 40 de firme, scrie Reuters.


Atunci când fac cumpărături, localnicii pot plăti jumătate în corrents şi restul cu bani proprii.


Obiectivul programului este să-i determine pe oameni să cheltuiască bani şi să crească veniturile comercianţilor locali, iar astfel şi veniturile fiscale ale statului.


Magazinele internaţionale nu sunt vizate în program.


Programul din Kyjov este finanţat până la 800.000 de coroane de o persoană privată care nu doreşte să-și facă publică identitatea.


Primarul oraşului, Franisek Lukl, speră că schema va putea fi extinsă şi în alte părţi ale Republicii Cehe, folosind probabil bani din fondurile de recuperare post-pandemică ale Uniunii Europene.Când cumpără ceva, oamenii trebuie să ofere companiei numărul cărţii de identitate naţionale, sau să folosească un cod livrat printr-un mesaj text.


Compania trimite apoi un mesaj text către sistem, care transferă automat suma necesară de corrents din contul clientului în contul propriu.


Reprezentanții Băncii centrale a ţării spun că schema Kyjov funcționează ca un sistem local de bonuri electronice de discount.


Practic, localnicii plătesc mai puțin pentru produsele pe care le cumpără, diferența de preț fiind suportată de moneda locală.

13 views0 comments

Recent Posts

See All