• Lumea in Stiri

Un platan clonat a fost plantat la Roma


Clona unui platan dintr-un exemplar extrem de rar din secolul al XVII-lea şi cultivat în Franţa a fost plantat în parcul Villa Borghese din Roma, au anunţat marţi reprezentanţi din cadrul proiectului.


Exemplarul de Platanus orientalis provine dintr-o ramură purtătoare a unei frunze, descoperită în trunchiul gol al lui 'Adonis', un arbore maiestuos din 'Valea platanilor', situată în parcul roman.


'Pentru prima dată în 400 de ani, un extraordinar platan oriental a fost plantat în parcul roman. Aceasta este o clonă a unuia dintre platanii plantaţi de cardinalul Scipione Borghese în 1605', a anunțat Asociaţia Amici di Villa Borghese pe pagina de Facebook.


'Platanul are şase ani, însă moştenirea sa genetică are mai mult de patru secole', potrivit asociaţiei. La ora actuală au rămas doar 11 exemplare din aceşti copaci de pe vremea lui Caravaggio sau a lui Galileo Galilei.
În Statele Unite, asociaţia Archangel Ancient Tree Archive a reuşit, de asemenea, să reproducă, însă prin clonare in vitro 'Copacul lui Hipocrate' din Grecia, un platan sub care, potrivit legendei, medicul le transmitea din cunoştinţele sale discipolilor săi.


'Valea platanilor', încredinţată în grija a doi botanişti francezi, Pascal Genoyer şi Claire Atger, este singura insula urbană cu platani orientali străvechi din occident, potrivit lui Alix Van Buren.


'Acest rezultat important reprezintă un prim pas important pentru protecţia, reproducerea şi conservarea patrimoniului genetic al copacilor antici din Roma', a declarat managerul spaţiilor verzi din capitala Italiei, Laura Fiorini.


Nepot şi secretar al Papei Paul al V-lea, mecena şi mare iubitor de artă, Scipione Borghese a construit Villa Borghese la începutul secolului al XVII-lea pentru a găzdui prestigioasele sale colecţii de picturi şi sculpturi. De asemenea, a proiectat grădini elegante, îmbogăţite cu fântâni şi deservite de alei largi, marginite de copaci.Recent Posts

See All